Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

Изтеглянето на американската армия от Сирия ще отнеме няколко седмици. Това заяви пред журналистите министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер, като стенограмата от разговора бе публикувана от пресслужбата на военното ведомство, пише руското издание „Известия“.

„Все още изтегляме хора от Североизточна Сирия. Така че процесът продължава. Вероятно, той ще отнеме няколко седмици или повече. Който и да го е казал, съобщенията от анонимни висши армейски чинове, че възнамеряваме да оставим 950 души не са точни и не зная защо и кой го разпространява“, заяви Еспер.

Освен това той бе помолен да коментира заявлението Марк Милли от Комитета на началниците на щабове на американските военни сили, който посочи, че САЩ ще оставят в Сирия 500-600 души. Министърът на отбраната заяви, че тази цифра е обусловена от ежедневните изменения в числеността на американския контингент в Сирия.

По-рано, на 6 ноември, медиите съобщават, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил провеждането на разширена военна мисия на САЩ за осигуряване на безопасността на нефтените находища в Източна Сирия. Смята се, че числеността на мисията ще бъде най-малко 800 души.

На 7 ноември изданието Foreign Policy съобщи, че в Сирия ще останат около 900 американски военнослужещи - гарнизонни войски в базата Ат Танф и за защита на нефтените находища.

Ръководителят на Пентагона Марк Еспер обяви изтеглянето на около хиляда американски войски от Сирия още на 13 октомври, но до края на октомври медиите съобщиха за намаляване на броя на американските войски в Сирия само със 100 души. На 7 ноември контраадмирал Уилям Бирн, председател на Обединения комитет на началници на щабове на въоръжените сили на САЩ, обяви изтеглянето на по-голямата част от въоръжените сили и техника от региона на Кобани в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка