Пентагонът планира мащабни изпитания на бойни лазери

Пентагонът възнамерява да проведе мащабни изпитания на бойни лазери, пише руският вестник “Независимая газета“.

От американското военно ведомство заявиха, че американските ВВС и ВМС ще могат да получат 300-киловатово лазерно оръжие, способно да сваля крилати ракети в рамките на няколко години, съобщава Breaking Defense.

Томас Кар, помощник-директор на дирекция "Развитие на енергийните оръжия" на Министерството на отбраната, заяви, че е планирано да се тестват този тип военни лазери и да се провери способността им да унищожават крилати ракети. В момента Пентагонът води преговори с няколко компании за създаването на демонстрационни модели на мощни лазерни оръжия.

Тестване на лазери с мощност 300 кВт трябва да се извърши през 2023 г., а на лагери с мощност 500 кВт през 2024 г. Ако тестовете се окажат успешни, Пентагонът ще нареди разработването на боен лазер с мощност 1 мегават (МВт). Съществуващите военни самолети, кораби и колесни и верижни машини по-рано не са били проектирани да използват оръжия, които абсорбират стотици киловати енергия.

„Ще го поправим. И няма да бъдем спрени от факта, че за всеки кораб, самолет и наземно превозно средство ще се изисква индивидуално решение“, каза Кар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка