Пентагонът свали междуконтинентална ракета (инфографика)

18-100

Северна Корея обяви готовност да изпита МКБР

Пентагонът извърши във вторник първи успешен опит за прехват на междуконтинентална балистична ракета (МКБР), каквато разработва Северна Корея, предаде АФП.

Американските военни съобщиха, че прехвачащ, изстрелян от военновъздушната база Ванденбърг в Калифорния, “успешно порази мишената - междуконтинентална балистична ракета”, стартирала от полигон на Маршаловите острови. Той освободил “извънатмосферен кинетичен модул”, който ударил невъоръжена МКБР, като я унищожил с пряко попадение.

“Тази система е жизненоважна за отбраната ни и тестът показва, че имаме ефикасно и надеждно средство за възпиране на една съвсем реална заплаха”, заяви вицеадмирал Джим Сайринг, директор на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ.

Изпитанието бележи значим напредък на наземно базираната отбрана срещу ракети в активен участък на полета. Преди него тя се представи успешно само в 9 от 17-те теста от 1999 г. (последният бе през 2014 г.), като мишени бяха по-бавни ракети, които не са междуконтинентални.

Изпитанието бе извършено дни след като Северна Корея, която притежава ядрено оръжие, извърши тест на балистична ракета, трети в рамките на три седмици. А вчера рупорът на комунистическата власт в. “Нодон синмун” обяви, че в страната има готовност във всеки момент да изпитат МКБР, стига лидерът Ким Чен Ун да заповяда.

КНДР досега е извършвала успешни тестове само на ракети със среден обсег, като оценки сочат, че те може да достигнат 5000 км. Континенталната част на САЩ е на около 9000 км от Северна Корея. МКБР имат обсег поне 5500 км, като някои могат да поразят цели на 10 000 км и повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка