Пеперуда за 11 000 лв. кацна в Пловдив (СНИМКИ)

Уникална гигантска 23-сантиметрова пеперуда, известна като кралица Александра, "кацна" в Пловдив срещу сумата от 11 000 лв. и вече е част от колекцията на Регионалния Природонаучен музей в града под тепетата.

Огромната дневна птицекрила пеперуда Ornithoptera alexandrae живее само на едно място в света - гората Попондера в Нова Гвинея, откъдето е доставена чрез онлайн магазин, разказа директорът на музея Огнян Тодоров при откриване на най-новата експозиция "Най-големите насекоми в света". Тя включва над 140 екземпляра, закупени с 30 000 лв., осигурени от Община Пловдив.

Конкуренция на кралица Александра правят малайзиска лунна пеперуда с крила като перки и "Бялата вещица". Най-големият бръмбар Титан е от Централна Америка и е 15 см, а компания му правят бръмбар Голиат, грамаден синьокрил скакалец, летяща пръчица и гигантски богомолки, хлебарки и водни кончета, както близо 600 пеперуди от България, които са доста по-малки по размер от вносните от "чуждестранния легион".

"За разлика от хората при пеперудите женските екземпляри са по-огромни, а пък мъжките са по-пъстри. Малко музеи в света разполагат с такъв тип експозиция, където в залата за безгръбначни има изложени пеперуди, насекоми и всички видове са на ниво семейство", горд е директорът на Пловдивския Природонаучен музей Огнян Тодоров.

До месец на последния етаж на музея ще бъде завършен пеперударникът. Там посетителите - на групи до 10 души, ще се разхождат сред 400 живи пеперуди и ще слушат лекциите на уредниците. Ще има сини пеперуди и други атрактивни видове като "Атлас". Ще има и ботаническа градина, а зала "Лотос" на Централния дом на младоженците ще се преустрои в кът за динозаври, обеща кметът на Пловдив Иван Тотев. В момента върви цялостен ремонт на фасадата на Природонаучния музей в Пловдив, който е рекордьор по приходи през 2016 г. с над 200 000 лв. в общинската хазна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука