Пеперуда танцува само ден

Синьото морфо. Тя е голяма колкото човешка длан и е електриково синя, с метален блясък. Сините морфо се дресират лесно. Южноамерикански пеперуди са и са доверчиви. Прекрасните екземпляри ще са част от "Лято 2017". От първите дни на юли до края на август, те ще гостуват в една от залите на Бургаския комплекс "Флора". Изложбата на екзотични пеперуди, която ще ни радва два месеца се организира от Природонаучния музей в Бургас за четвърти пореден път. Човекът, без който тя не може да се случи е Светла Далакчиева, уредник на музея в морския град.

Няма спор- Морфо ще направят лятото още по- синьо и красиво, но и други желани гости, се очаква да блеснат на изложбата. Например Атлас - най голямата нощна пеперуда, която живее само един ден. Досега Атлас никога не е била в изложбената зала в Бургас. Тя е около 30 см, огромна е и страшно атрактивна, коментират запалените организатори.

Пеперудите се поръчват във вид на какавиди от специализирана английска ферма. Такива екземпляри не може да се съберат от природата. -"Толкова бързо ги губим в биоразнообразието, че не можем да си позволим да ги ловим по този начин", обяснява Светла Далакчиева. Затова са създанени ферми за пеперуди, в които цикълът е затворен и там се отглеждат изкуствено.

Във фермата има каталог, по който си поръчваш какавиди.

Пеперудите живеят изключително кратко време. Има видове, като прекрасния Атлас, които живеят по един или два дни. Синьото морфо издържа около месец, три- четири седмици. Зелената Лястовича опашка също е поразително красива и живее около седмица.

Не се позволяват снимки с тях, защото малко или много това ги износва. За да същуствува тази изложба, в продължение на два месеца, всяка седмица се поръчват какавиди. Така непрекъснато има пеперуди и не се усеща момент на празнота.

СОВА

Сова с очи като на граблива птица- това са видове които са много доверчиви и много бързо свикват с хората, кацат върху дланта им сами. Друг вид пък са като сухо листо, идват от Китай.

"Ако не кажа на хората, че това е пеперуда, те няма да разберат. Тя е по- дребна, но е толкова доверчива. Издържа около три седмици. През повечето време на деня стои някъде скрита като листо", казва уредничката и разказва за още един вид- "Поръчали сме и Луна. Тя живее в Африка. Някои и казват Африканска луна, изключително красива е и много атрактивна, но живее само 3 4 дни. Причината за краткото и оцеляване е, че тя, като повечето нощни видове, няма хоботче. Така че някои живеят кратко независимо от това дали ги докосват хората или не.

СРЕДНА ЦЕНА: 10 ЛЕВА НА КАКАВИДА

10 лева на какавида е средната цена за екзевпляр. Поръчват се средно минимум поне 10 какавиди. Всичко е въпрос на договаряне. Но има едно тайнство, което посетителите на изложбата може да имат късмет да видят, а то наистина е уникално.

"Закачаме какавидите вътре в залата и така има възможност хората да наблюдават процеса на излюпване. На няколко пъти се е случвало пред самите посетители да се разпука какавидата и отвътре да излезе пеперудата, което е невероятно преживяване, понеже хората които са видели този момент в природата са малко. Там винаги какавидите са някъде скрити, така че трябва да си голям късметли я да видиш такова нещо навън", споделят уредниците.

И сега- специалните условия, които се поддържат за тропическите гости.

В залата температурата трябва да е над 28 градуса и да има висока влажност. През лятото си е естествено топло. Основната грижа е поддържане на влажността. Тя се постига, като се пръскат растенията наоколо, в специално направената градина. Те се изпаряват, освен това има и овлажнители.

Посетителите много често казват: Защо не проветрите? А истината е, че е задушно заради много влажната среда.

Под 70 процента ако падне влажността, какавидите не могат да се излюпват и самите пеперуди започват да се крият, не са толкова активни. За да ги видиш в истинската им красота, очевидно трябва да изтърпиш някои несгоди.

Освен това, пеперудите са активни рано сутрин, а вечер повече започват да се крият.

НОЩНО ПАУНОВО ОКО

В България има над 3 000 вида пеперуди. Страшно много са нощните, така наречените молци. Имаме много красиви пеперуди например нощното Пауново око, която е най голямата наша пеперуда.

Пеперудите не правят двойки в смисъла който ние влагаме. Женската излъчва феромони- сигнали и мъжките ги откриват, оплождат ги и те снасят яйца. По време на изложбата те също снасят яйца, въпросът е че е много трудно да се доотгледат. Пеперудата Сова даже в Африка е вредител по банановите ферми защого се изхранва с бананови листа. Но миналото лято организаторите на изрложбата взели една бананова палма. Успели да затворят цикъла, но цялата палма била изгризана. Да се поддържа процесът е трудно- през зимата трябва да се осигуряват непрекъснато условията на живот, подходящи за тропическите пеперуди. Но някой, който е ентусиаст е възможно да си затвори цикъла дори и в къщи.

АМЕРИКАНКАТА МОНАРХ

По света има всякакви красиви и интересни екземпляри. Примерно пеперудата Монарх е бяло с оранжево и черно, не е голяма, но извършва миграции и животът и е много интересен. Тя зимно време лети до Централна Америка и напролет се връща. Това го има и при някои наши европейски видове. Българските мигрират на ют. Например Дяволската пеперуда.

Точно за нея Светла Далакчиева разказва любопитна случка: "Миналата година имах удоволствието да наблюдавам как мигрира. Бях в Родопите, в Ягодина и там на ждрелото наблюбавах точно тази миграция- просто ги виждаш как по десет, по десет, по каньона, летят надолу, на юг".

Пеперудите са очаровали хората още от дълбока древност. Не е случайно, че са открити изобразени в египетска гробница на възраст 3 500 г. Почти няма народ, който да няма легенда или обичай, свързан с пеперудите. Те са част от огромната група на насекомите. Учените ги отнасят към разред Люспокрили (Lepidoptera). Названието Lepidoptera произлиза от гръцките думи „лепидос” - люспа и „птерос” - крило. Погледнато под увеличение крилото на пеперудата прилича на мозайка, съставена от многобройни, припокриващи се люспи с различна форма и цвят. В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл