Пеп е №1! Изпревари сър Алекс, Моу и Анчелоти

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the UEFA Champions League round of 16 football match between Monaco and Manchester City at the Stade Louis II in Monaco on March 15, 2017. / AFP PHOTO / Valery HACHE

Боят настана за "Манчестър Сити" и Пеп Гуардиола. В деня на жалбата до КАС за изваждане от евротурнирите за 2 години английският шампион стовари цялата си футболна мощ върху Краля на футбола - "Реал" (Мадрид). Победата с 2:1 на "Сантяго Бернабеу" в първи осминафинал на Шампионската лига беше белязана с рекорди, юбилеи и факт. А той е, че твърде малко "кралско" е останало у "Реал" - отборът, който спечели три пъти поред купата с големите уши.

Преди двубоя Зинедин Зидан похвали своя съперник Гуардиола, че е най-добрият треньор в света. И каталунецът отвърна със звучна статистика. Пеп вече има 28 победи в елиминации на Шампионската лига. Остани зад себе си знаменито трио - сър Алекс Фъргюсън, Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти. Тримата имат по 27. Освен това Гуардиола се нареди до Отмар Хитцфелд като единственият с две победи на "Сантяго Бернабеу" в турнира. Швейцарецът го направи само с "Байерн", а Пеп - с "Барселона" и сега със "Сити".

Майсторството на треньора в елиминационни мачове бе поставено под въпрос още от годините му в "Байерн", както и в първите в "Сити". Гуардиола е и наставникът с най-много победи над "Реал" през новия век - 11. С една по-малко са Ернесто Валверде и Диего Симеоне. Никой друг освен Пеп не е побеждавал шест пъти на "Бернабеу" във всички турнири.

"Победихме, така че не е важно дали тактиката ми е била добра", озъби се Гуардиола на критики по титулярния състав и миналите отпадания. Изненадващо той остави на пейката Рахим Стърлинг. И когато "Реал" поведе с гола на Иско, английският национал влезе и разпиля "кралете". Футболистите на Зинедин Зидан се чувстват и ощетени. "Целият стадион видя как Жезус блъсна Рамос при изравнителния гол", изригна бразилецът Винисиус.

Карим Бензема отпразнува своя мач №100 в Шампионската лига за Мадрид. Тъжно - без гол. Само Икер Касияс (150), Раул (130), Серхио Рамос (124), Роберто Карлуш (107) и Кристиано Роналдо (101) имат повече от него в "бяло". И ако "Реал" има някакви шансове да не отпадне за втора година поред на осминафинал, те съвсем бледнеят заради червения картон на лидера и капитан Рамос. Защитникът беше изгонен за рекорден четвърти път и се изравни с Едгар Давидс и Златан Ибрахимович по негативния показател.

Само за седмица светът може да се срине за "Реал". Миналата неделя "кралете" паднаха от "Леванте" и предадоха върха на "Барселона". А след три дни е "Ел Класико" на "Сантяго Бербанеу"...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят