Перде оставка пусна министър Порожанов (обзор)

Румен Порожанов е трябвало да свика заседание на УС, което да освободи от длъжност Иванка Багдатова-Мизова.

Премиерът веднага намери наследник за поста, желаещи все още имало

Премиерът Бойко Борисов: Който си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите

Предвид многобройните факти и обстоятелства, изнесени в медиите, за нередности около министър Порожанов, най-накрая той подаде оставка, за да “спаси правителството”. Един от мо­тивите да се раздели с поста в земеделското министерство е, че след искане на премиера Борисов, министърът не е отстранил зам.-шефката на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова - Мизова.

В 9.23 часа пресслужбата на Министерски съвет разпространи съобщение със следното съдържание: “Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов”.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Проверка на “Труд” в правилника за работа на фонд “Земеделие” установи, че зам.-шефовете на фонда се назначават и освобождават от Управителния съвет (УС). Председател на УС е министърът на земеделието. Т.е. Румен Порожанов е трябвало да свика заседание на УС, което да освободи от длъжност Иванка Багдатова-Мизова. Самата Мизова от няколко дни е в отпуск.

В същия правилник пише, че министърът на земеделието определя 5-има от 11-те членове на УС на фонд “Земеделие”. Това означава, че ако Порожанов е пропуснал нещо от дейността на фонда, хората, посочени от него, биха могли да му помогнат с информация. Освен това, самият Порожанов бе шеф на фонд “Земеделие” от 2011 до 2013 г. Ето защо твърденията му, от ефира на няколко телевизии, в които гастролира, че не знае за нищо за нарушенията с къщите за гости, че не знае и къде точно е качен списъкът на въпросните къщи, че бил в неведение какво се случва във фонд “Земеделие”, звучат абсурдно.

Абсурдно бе и оставането на Румен Порожанов на министерския пост, след като прокуратурата обяви, че проверява оглавяваното от него министерство и фонд “Земеделие”. Обичайна практика в подобни случаи е поне излизането в отпуск - така направи шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, както и шефът на националното следствие Борислав Сарафов.

Оставката на министър Порожанов веднага бе приета от министър-председателя Бойко Борисов, а час и половина по-късно премиерът обясни причините за нея. От думите му стана ясно, че той е поискал министърът да си върви.

“Разпоредих освобождаването на определен човек, а днес той още си беше на работа”, обясни Борисов. Става дума за зам.-директора на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефонен номер бе оставен в сайта на къща за гости.

“Който иска, да си пази някого, аз ясно казах - компромис не правим на никого и всеки, който си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност. Така че данъкоплатецът няма да пострада от тази работа. А тя е и добра превенция за всеки, който мисли да нарушава за в бъдеще”, коментира още Борисов.

“Желаещи за министри все още има, не се притеснявайте!”, обърна се към репортерите премиерът.

 

За втори път

Десислава Танева пак ще е министър

Народното събрание ще гласува кандидатурата на Десислава Танева за министър на земеделието. Предложението е на премиера Бойко Борисов и е заведено в 11.30 часа в деловодството на парламента. В него е посочено, че премиерът предлага на Народното събрание да освободи министъра на земеделието Румен Порожанов във връзка с подадената от него оставка и да избере на негово място депутата от ГЕРБ Десислава Танева.

Танева вече беше земеделски министър във втория кабинет на ГЕРБ от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. В момента тя е председател на комисията по земеделие в НС.

Десислава Танева е вторият председател на парламентарна комисия, които става министър, след като преди месец Данаил Кирилов пое Министерство на правосъдието след оставката на Цецка Цачева.

 

Георги Василев, председател на Асоциация “Български пипер”, пред “Труд”:

Днес е добър ден за българското селско стопанство

Днес е добър ден за българското селско стопанство. Това заяви пред “Труд” Георги Василев, председател на Асоциация “Български пипер”. “Оставката на Румен Порожанов беше желана от огромната част на производителите на селскостопанска продукция в България и най-вече от производителите на зеленчуци, плодове, биопроизводство. Той свърши своята разрушителна дейност в селско стопанството в България, каквото успя да открадне - открадна, каквото можа да разпредели на приятели - разпредели, така че неговите внуци могат да живеят без да работят.

Асоциация “Български пипер” поиска оставката му още няколко месеца след назначаването му, тъй като ние забелязахме, че този човек не разбира от селско стопанство. Всички казват, включително и той, че е много добър финансист, но истината е, че в министерството на земеделието е необходимо да разбираш от земеделие, от агрономия. Нито той, нито неговите подчинените в политическия му кабинет разбираха нещо от това, което правят. Глупостта и простотията са простими, непростима е кражбата. Непростимо е това, което той и подчинените му направиха. Всяка негова трета дума беше лъжа. Той се изплаши, това се видя и на събирането на асоциациите от нашия бранш с него. Става въпрос за един много, много страхлив човек”, допълни още той.

 

Коста Петров, председател на сдружение “Българска праскова”, пред “Труд”:

Не може с IT специалисти и икономисти да се управлява земеделието

Оставката е следствие от пораженията, които си личаха. В сектора на земеделието се направиха много грешки. Това заяви пред “Труд” Коста Петров, председател сдружение “Българска праскова”. “Отстраняването на Румен Порожанов е следствие на неговите фалове. Никой не е вечен, всеки прави грешки и след като са наяве, естествено трябва да се поеме отговорност. Нашият упрек към Румен Порожанов беше, че може би той е много добър икономист, но не успя да събере екип от професионалисти, разбиращи от нашата сфера. Това типично показва, че не може с IT специалисти и икономисти да се управлява земеделието. В това министерство са нужни хора с опит, които да определят правилната политика. Не всичко в земеделието е математика. При нас 2 плюс 2 понякога не прави 4, понякога прави и 5, но и 0, а при икономистите резултата винаги е 4. От тук възникват проблемите и неразбирането ни. Неговият екип не успя да промени това. Това беше повод за напрежение и конфликти с Румен Порожанов. Най-наболелият проблем беше слабата комуникация. Никога до сега не е имало толкова слаба комуникация между Министерството на земеделието и отделните браншове. Порожанов не искаше да ние чуе, нито искаше да ни разбере. Не се прави така”, категоричен бе Петров.

 

Ана Петрова от Болярово, след оставката на министър Порожанов, пред “Труд”: Отдавна трябваше да има наказани

Росица Николова

“Не чувствам радост или облекчение, че земеделският министър си е подал оставката. Просто ми е безразлично какво ще се случи с него. С тези оставки те бягат, вместо да застанат пред народа. Би трябвало да се потърси отговорност, защото бяха избити 4000 невинни животни без да има защо. Но като гледам какво става с мен вече десет месеца, как правосъдието ни разкарва като маймуни, а те трябваше да бъдат наказани. Отдавна трябваше да бъдат наказани. Но... животът продължава. Днес ми се родиха още две агънца”. Това коментира пред “Труд” Ана Петрова от Болярово, собственичка на единственото оцеляло стадо.

 

Делата на Румен Порожанов

  • Скандалът с къщите за гости, построени с европейски средства, които обаче се ползват за лични цели. Раздаването на парите става по времето, когато Румен Порожанов оглавява Държавен фонд “Земеделие”, който всъщност отговаря за одобряването на проектите и последващия контрол дали имотите се използват по предназначение. С общо петте си години начело на фонда в първото и второто правителство на Бойко Борисов Порожанов на практика е най-дълго задържалият се ръководител на фонда. Институцията разпределя между 1,5 и 2,5 млрд. лв. годишно под формата на субсидии, без да се броят грантовете.

  • Биопроизводители и организациите от сектор “Плодове и зеленчуци” поискаха оставката на земеделския министър на няколко поредни протеста заради колапса в земеделието и спирането на парите за биопроизводство. Порожанов е единственият министър, който успя да обедини 13 браншови организации в земеделието, които се обявиха против водената от него политика. Само преди ден оставката му поискаха и от животновъдния сектор заради неравномерно разпределение на помощите “де минимис” в сектора. Бюджетът е 27 милиона лева - от тях 15 милиона са за овцевъдите, а за говедовъдите и биволовъдите - 12 милиона, обявиха те.
  • През последните години се оказа, че субсидиите в земеделието отиват в ръцете на една малка част от фермерите. 75% от директните плащания за обработваеми земи са получени от 3700 физически и юридически лица, но те представляват реално 100 свързани лица, показа доклад на Центъра за изследване на демокрацията. При плащанията по програмите за селските райони 67% от субсидиите са усвоени от 100-те свързани лица.
  • Министър Порожанов се разбра, че си е купил евтино апартамент в София в квартал “Борово”, както “Труд” съобщи. Според имотната му декларация, подадена пред Сметната палата, апартаментът е от 247 квадратни метра и е купен през 2004 г. за нищожната сума от 54 016 лева. Сметката показва, че за квадратен метър тогавашният чиновник в Министерство на финансите е платил по 218 лева, което е пет пъти по-малко от цените на жилищата за този период.
  • Освен евтиното жилище бившият вече земеделски министър е декларирал на хартия имотни придобивки на съпругата си през 2017 г., които обаче са изповядани на симулативно занижена цена. Разликата за единия имот е 43 пъти под пазарната му стойност. За да не стане публичен този факт, той е поискал от КПКОНПИ да скрие онлайн версията на информацията за придобивките. Това е направено по нескопосен начин и в изходния код се откриват следи от заличаването, става ясно от експертен анализ.
  • В началото на май 2019 г. по наказателното производство срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове бе призован на разпит като свидетел земеделският министър Румен Порожанов. Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. Призовани на разпит бяха и редица длъжностни лица от ДФ “Земеделие”, включително и бивши директори на ДФ “Земеделие”, какъвто е и Порожанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика