Перник минава на воден режим от понеделник

Вода ще има сутрин и вечер по 5 часа

Кметът на Перник Станислав Владимиров подписа заповедта за въвеждането на воден режим. От 18 ноември перничани ще имат вода от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа.

Освен за Перник ограниченията ще важат и за град Батановци и за девет села.

Режимът е съобразен с изискванията на държавата месечният отток от язовир "Студена" да не надвишава 1 милион кубически метра. Наличният обем в момента е малко над 5 милиона кубични метра вода. Сметките на кмета показват, че това количество ще стигне на града за около 5 месеца.

В очакване на режима здравната инспекция задължи директорите на училищата и на детските градини да осигуряват необходимите количества минерална, изворна или трапезна вода за децата и учениците. Учебните и детските заведения трябва да разполагат с допълнителни съдове, снабдени с кранчета за измиване на ръце и съдове за достатъчно количество резервна вода за санитарните възли.

Сред мерките, предприети във връзка с режима, са извършване на ежедневна дезинфекция на подовете в помещенията, неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните, както и дезинфекция на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения.

Перничани готвят протест заради кризата с водата. Организацията тече в социалните мрежи. Сред исканията е търсенето на съдебна отговорност от виновните за водната криза. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на ВиК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България