Перущица отбелязва 141 години от Априлското въстание с празнични събития

unnamed-37Перущица подготвя богата културна програма, посветена на 141-та годишнина от героичната Априлска епопея. Началото символично бе дадено с  откриването на изложба на графики на известния художник Йордан Велчев. Събитието в Картинната галерия - Дановото училище, бе уважено от кмета на Община Перущица Ради Минчев.

На 24 април (понеделник) в салона на местното читалище ще е патронният празник на основно училище "Петър Бонев", а на 27 април (четвъртък) ще се състои конкурс за рисунки на открито и прожекция на филма "Да си спомним за лейди Странгфорд". За заснемането на част от филма в Перущица от първо лице ще разкаже Кристина Василева, екскурзовод в Историческия музей.

През месец май Община Перущица организира Паметна вечер по повод 180-годишния юбилей от рождението на ръководителя на Априлското въстание в града Петър Бонев Тошев, родова среща с потомци на братя Тилеви, регионален арт фестивал и представяне на книгата "Прякорите в Перущица".

Най-вълнуващ е 9 май - годишнината от избухването на Априлското въстание в града. Ще бъде отбелязан с панихида, поднасяне на венци и цветя на паметните места, театрална възстановка и тържествен митинг-заря.

На 10 май - празника на  Перущица, централният площад ще бъде огласен от формация "Тъпани и гайди".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини