Песков: Руските и турските военни се намират в постоянен контакт във връзка със Сирия

Снимка: Архив

Руските и турските военни са в постоянен контакт относно ситуацията в Сирия, ако е необходимо, президентите се включват в обсъждането на тази тема, заяви говорителят на руския лидер Дмитрий Песков в интервю за програмата „Москва. Кремъл. Путин“ по руската обществена телевизия, цитиран от РИА Нововсти.

Според него поради влошаването на ситуацията в Сирия миналата седмица "се оказа изключително тревожнa".

"Естествено, офанзивните действия на терористите не можеха да останат без отговор. Сирийските военни, намиращи се в собствената си страна, на тяхна територия, естествено реагираха, което доведе до изключително напрежение. Слава Богу, нашите военни, руски и турски, са в постоянен контакт , и както виждаме, ако е необходимо, президентите се включват в обсъждането на тази тема“, каза Песков.

По-рано руският Център за помирение на враждуващите страни заяви, че протурските бойци с подкрепата на турската артилерия са пробили защитните сили на сирийската армия в района на Кминас и Найраб. Руските Су-24 атакуваха терористите и унищожиха един танк, шест бойни машини на пехотата и пет пикапа. Турция спря артилерийските удари, след като Русия се намеси.

Песков също така отбеляза, че президентът на Русия е обърнал голямо внимание на този въпрос. "Ситуацията остава напрегната. Знаете, че тази седмица президентът отдели много време на ситуацията в Сирия. И, да кажем по-точно, тази кризисна ситуация около Идлиб, в частност", заяви говорителят на руския лидер.

По-рано турският президент Тайип Ердоган заяви, че Турция все още не е получила задоволителен резултат от преговорите с Руската федерация за Идлиб и е готова за започване на военна операция в този регион. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече това „най-лошият сценарий“.

Ердоган каза още, че призова руския си колега Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад да спре офанзивата в провинция Идлиб и да се оттегли от турските наблюдателни пунктове до края на февруари, в противен случай заплаши с военен отговор.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че Турция не е в състояние да изпълни няколко ключови ангажимента за решаване на проблемите около Идлиб. По-специално тя не разграничава въоръжената опозиция, която е готова за диалог с правителството в рамките на политическия процес, от терористите. От своя страна вицепрезидентът на Турция Фуат Октай направи изявление, че страната е изпълнила задълженията си в Идлиб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток