Песков: САЩ извършват манипулация с факти с цел излизане от договора за ракетите

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ извършват манипулация с факти с цел излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, предаде Ройтерс.

САЩ дадоха на Русия 60-дневен ултиматум да спази задълженията си по (ключов) договор за контрол на въоръженията, благодарение на който в Европа няма ядрени ракети (със среден и малък обсег). Според Вашингтон Москва е в нарушение на този договор и само тя може да го спаси.

Съюзниците от НАТО начело с Германия, опасявайки се от нова оръжейна надпревара в Европа, притиснаха държавния секретар на САЩ Майк Помпео на среща в Брюксел да даде последен шанс на дипломацията, преди Вашингтон да се изтегли от договора от 1987 г. за ракетите със среден обсег.

"Става дума за нагнетяване на ситуацията", заяви Песков на въпрос за предявения ултиматум.

Според Русия САЩ не са представили доказателства, че тя нарушава ракетния договор, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по време на брифинг, но подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс.

Захарова каза още, че американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.

По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна". Русия "неоднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия?", продължи тя.

"Отново потвърждаваме неизменната си позиция, че договорът е една от ключовите опори на стратегическата стабилност и международната сигурност и сме готови за продължаване на диалог в съответните формати по целия комплекс от проблеми, свързани с действието на дадения документ на взаимноуважителна и професионална основа без отправяне на голословни обвинения и ултиматуми. Нашите предложения са известни и остават на масата за преговори", подчерта Захарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа