Песни и танци огласиха Базара на общностите в Карлово

С танци, песни и опитване на традиционни ястия за българската, руска, каракачанска,турска и ромска общности премина Базарът на общностите в Карлово, организиран от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ по проект „Всички са равни”. Събитието бе открито от заместник-кмета на Община Карлово Антон Минев, а младежи от ансамбъл „Розова долина" поздравиха всички с китка от български народни танци.

Всяка от общностите представи своята култура и традиции. Катерина Димитрова от каракачанската общност демонстрира умело въртене на тава по стара каракачанска традиция, а ученици от ОУ „Генерал Карцов“ от село Христо Даново и ОУ "Райно Попович“ в Карлово бяха подготвили ромски и индийски танци. Гостите на събитието можеха да опитат каракачанска дърпана баница, румънски козунак, да пият чай от старинен руски самовар, български и ромски пити и баници, руски сладки изкушения и турска баклава.

Събитието илюстрира как на територията на Община Карлово мирно съжителстват различните общности. По последното преброяване през 2011г. 85 % от населението на България е българско, 8,8 % представители на турския етнос, 4,9 % роми, а руската общност е най-голямата сред чуждестранно пребиваващите в България граждани(65,5%), припомниха организаторите на Базара на общностите в Карлово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони