Петер Чех - Вратарят с каската

От създаването на английската Висша лига по футбол преди 26 години няма друг вратар, който да е опазил мрежата си суха в повече мачове от Петер Чех. Той не е допускал гол в 202 срещи по време на 15-те сезона, в които пазеше голлинията на “Челси” и “Арсенал”. Настоящото първенство е последно в кариерата на 196-сантиметровия гигант.

През следващия сезон запалянковците няма да виждат най-известната каска в историята на футбола. Човекът, който я носи, слага край на активната си кариера. Петер Чех ще излезе завинаги от игрището на 37 години (навършва ги през май) като резервен вратар на “Арсенал”. Въпреки че напоследък седи на пейката, той е най-успелият футболист на клубно ниво в своя отбор. Зад името му стои богата визитка с 18 трофея – Шампионска лига (2012), Лига Европа (2013), шампион на Англия (2005, 2006, 2010, 2015), носител на купата на Англия (2007, 2009, 2010, 2012, 2017), носител на купата на Английската лига (2005, 2007, 2015) и на купата Комюнити шийлд (2005, 2009, 2015, 2017).

В тази впечатляваща колекция от купи 15 са спечелени с екипа на “Челси”, с който Чех играе близо 500 мача в продължение на 11 сезона. Той стига бързо до титулярното място в английския клуб още на 22-годишна възраст. Роденият в Пилзен футболист започва кариерата си като нападател заради едрата си фигура, преди да сложи вратарските ръкавици. Юноша е на “Виктория” (Пилзен), но прави големия си пробив като играч на “Спарта” (Прага). На 19 години чупи първия си рекорд - за най-дълго време без допуснат гол в чешкото първенство – 903 минути. Още тогава английските клубове му хвърлят око и “Арсенал” е много близо до привличането му. Трансферът пропада, тъй като младият още вратар няма необходимия брой мачове в националния отбор за издаване на работна виза за Великобритания според тогавашното законодателство.

След като не може да заиграе във Висшата лига, през 2002 г. снажният футболист преминава във френския “Рен” срещу 5,5 млн. евро, където по същото време е Георги Иванов-Гонзо. Два сезона там са достатъчни за Чех, за да си изработи трансфер в Англия, тъй като започва да пази мрежата и на националния отбор. През 2004 г. “Челси” го купува за 7 милиона лири и става най-скъпото попълнение в историята на клуба дотогава. Това е времето, когато руският милиардер Роман Абрамович започва да харчи с широки пръсти, за да превърне лондонския клуб в европейски колос.

Пристигането на Чех в “Челси” съвпада с ангажирането на Жозе Моуриньо за треньорския пост. Вратарят е привлечен преди португалския специалист, но двамата се оказват добър тандем. Моуриньо веднага гласува доверие на младока и го прави титуляр, оставяйки на пейката любимеца на публиката и играч №1 на клуба за предишния сезон Карло Кудичини. Ход, който се оказва повече от успешен. Години по-късно Моуриньо е човекът, който слага Чех на пейката, давайки път на младия Тибо Куртоа. Решение, прието с разбиране от Чех и той се превръща в добър номер две за “Челси”, след което преминава в “Арсенал”.

Но преди да се стигне дотам, пътят на Чех го отвежда до много успехи. Още в първия си сезон става шампион на Англия, като през цялото първенство допуска само 15 гола в мрежата си. Този рекорд е ненадминат и до днес. Четири пъти е избиран за най-добър вратар на сезона във Висшата лига, седем пъти става футболист на годината в Чехия, три пъти най-добър вратар в Европа и веднъж – в света.

Не всичко обаче в кариерата на Чех се развива по мед и масло. През октомври 2006 г. в мач срещу “Рединг” той получава тежка контузия при сблъсък извън наказателното поле, когато Стивън Хънт го удря с коляно в главата. Вратарят е със счупена скула и претърпява операция. Оттогава с превантивна цел неизменно носи каска, с каквато играят ръгбистите.

Звездният миг на Чех е финалът в Шампионската лига през 2012 г. Тогава “Челси” побеждава “Байерн” на неговия стадион “Алианц Арена” в Мюнхен с 4:3 след дузпи (1:1). Вратарят на лондонския клуб спасява три дузпи – една в продълженията на Ариен Робен, а след това още две – на Ивица Олич и на Бастиан Швайнщайгер (топката се отклонява от пръстите му и удря гредата).

В последния си сезон като футболист Чех все още има шанс да спечели трофей, тъй като “Арсенал” продължава в турнира за купата на Англия и в Лига Европа. Евентуален успех ще подслади горчилката, която легендарният вратар с рекордните 124 мача за чешкия национален отбор оставя с излизането си от футбола.

 

Вози се в метрото

Петер Чех слага край на кариерата си като футболист на “Арсенал”, но може експресно да се завърне в предишния си клуб “Челси”, където игра 11 сезона и преживя звездните си мигове. Вратарят е получил предложение да поеме някакви функции в клуба на Роман Абрамович, на който отдаде най-добрите си години. Чех има възможност сам да избере бъдещата си позиция – може да бъде треньор на вратари или юноши, функционер, скаут или посланик на “Челси”. Клубът има традиция да обвързва водещите си футболисти с някаква роля. Твърди се, че отношенията между собственика Абрамович и Чех са отлични. Неслучайно вратарят е закупил имот близо до тренировъчната база на “Челси”, където възнамерява да живее в следващите години. И макар че притежава няколко автомобила, често е забелязван да се движи в лондонското метро. В свободното си време обича да свири на барабани и дори има свой канал в ютуб.

 

За него

Един от най-добрите в модерната игра

Оттеглянето на Петер Чех е голяма загуба за футбола. Аз съм горд, че работих с него, защото той е един от най-добрите вратари в модерната игра. Първият ми сезон в “Челси” беше първи и за Чех. Тогава той беше доста млад, само на 22 години. Дадох му титулярното място и не сбърках. Веднага станахме шампиони и това бе началото на фантастичната кариера на Чех в английската Висша лига. Още в първия си сезон той направи рекорд – не пусна гол в 21 мача.

Жозе Моуриньо, бивш треньор на “Челси”

 

Друг е номер едно в света

Във футбола е така – едни си отиват, други идват на тяхно място. Дали Петер Чех ще липсва на запалянковците в Чехия, зависи до голяма степен от мен. Който пази вратата на националния отбор, него ще сравняват с Чех. Дълго време бях негова резерва. Имаме добри отношения, но не мога да кажа, че сме близки. Той е отличен вратар, но не мога да кажа с ръка на сърцето, че е най-добрият в света. За мен номер едно е Мануел Нойер от “Байерн”, а след него – Давид де Хеа от “Манчестър Юнайтед”.

Томаш Вацлик, вратар на Чехия и на “Севиля”

 

Има златни ръце и златно сърце

Трябват ми милиони думи, за да опиша този добър човек, професионалист и победител. Една дума обобщава всичко, което мога да кажа за него. Герой! Вратар със златни ръце и златно сърце. Когато спечелихме с “Челси” финала в Шампионската лига срещу “Байерн”, той спаси три дузпи и беше героят на мача, а се затича да ме прегръща, сякаш аз съм героят. Чех е легендата на този финал. Без неговите спасявания нямаше да има успехи за “Челси”.

Дидие Дрогба, бивш голмайстор на “Челси”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена