Петима българи и турци в ареста, спипали ги с 660 литра суровина за хероин и морфин

От ляво на дясно - заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева-Минчева, шефът на териториалната дирекция на ДАНС-Пловдив Николай Петров и шефът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков

Единият от задържаните бил с фалшива френска лична карта

Петима мъже – двама българи, двама турци и един с двойно гражданство, са задържани в четвъртък в покрайнините на Пловдив в момент, в който преливали в резервоара на влекач „Ивеко” 660 литра оцетен анхидрид, който се използва като суровина за производство на хероин и морфин. Новината бе съобщена на извънредна пресконференция в Пловдив с участието на шефа на Териториалната дирекция на ДАНС Николай Петров, шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков и заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева-Минчева.

Веществото е било в 22 туби по 30 литра и след преливането в резервоара на камиона е трябвало да бъде изнесено за Турция. Оцетният анхидрид се използва в производството на хероин и от задържаното количество са можели да бъдат произведени от 200 кг от този наркотик, тъй като съотношението било обикновено от 1:3 до 1:5 при хероин или морфин от най-високо качество наркотик, съобщиха разследващите, но отказаха да уточнят къде точно е станало преливането на т.нар. прекурсор.

Първоначално в четвъртък са били задържани 7 души, но двама от тях , които са действали като общи работници, ще бъдат освободени, тъй като се оказало, че нямат отношение към престъпната схема. В ДАНС-Пловдив имали сигнал за нея още от март 2017 г., а от 2 месеца се наблюдавали конкретни лица. На петимата задържани първоначално за 24 часа ще бъдат повдигнати обвинения за противозаконно държане на суровини за производство на наркотични вещества, наказанието за което е от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лв., съобщи заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева-Минчева.

На един от турските граждани ще бъде повдигнато още едно отделно обвинение – за притежание на фалшива френска лична карта, като за това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 8 години. Той не е издирван от българските власти, затова е отправено питане до Турция дали няма криминални регистрации там, които да са го принудели да използва фалшивия документ за самоличност, допълни зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право