Петима се борят за Европейската литературна награда "Димитър Димов"

Петима автори ще се борят за първата Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов", обявиха от фестивала "ВарнаЛит".

За участие издателите номинираха 28 родни и 11 европейски заглавия, преведени на български език и издадени през 2018 г., а след селекция журито излъчи финалистите. Това са българинът Добромир Байчев с "Глинения цар" /изд. Конкурс за непубликуван български роман "Развитие"/, руснакът Дмитрий Глуховски с "Текст" /изд. "Сиела"/, французинът Жером Ферари с "Проповед за падането на Рим" /изд. "Факел Експрес"/, литовецът Саулюс Шалтянис с романа "Дневникът на еврейската принцеса" /изд. "Наука и изкуство"/ и британката Тайе Селаси с романа "Отивам си е възвратен глагол" /изд. "Жанет 45"/.

Победителят ще бъде обявен на церемония на 29 май в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Конкурсът е първи по рода си, в който се надпреварват едновременно наши и чуждестранни автори. Наградата бе учредена от дъщерята на Димитър Димов - Теодора Димова, и управителния съвет на фестивала "ВарнаЛит" по повод 110-годишнината от рождението на писателя. Тя се връчва под патронажа на кмета на Варна Иван Портних и има за цел да популяризира съвременни романи с висока художествена стойност, писани в цяла Европа и издадени на български език, уточниха организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини