Петицията в защита на кравата Пенка събра над 9000 подписа

Здравни инспектори от Кюстендил взеха кръвни проби от животното

Кравата Пенка стана звезда в почти всички западни и руски медии. Историята беше разпространена от водещи телевизионни канали като BBC, ARD, France television, чешката и румънската обществени телевизии, съобщи БНТ. Репортажът е качен в международния обмен, до който имат достъп общо 74 публични канала. Десетки вестници и информационни сайтове препечатаха историята - сред тях британските "Индипендънт" и "Телеграф".

Журналисти дори организираха петиция за спасяването на бременната крава, адресирана до Европейския парламент. Авторите обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 10 хиляди подписа. До момента, само за часове, подписите надвишават 9 хиляди.

Британски евродепутат изразява готовност да плати преглед на Пенка от български ветеринар, който да потвърди мнението на сръбските доктори, установили че кравата е напълно здрава.

В рамките на днешния ден здравни инспектори от Кюстендил взеха кръвни проби на кравата беглец. Те са за някои заболявания и от резултатите ще стане ясно дали животното ще бъде умъртвено или не.

От агенцията по безопасност на храните, които днес взеха кръвните проби, заявиха че от страна на фермера има нарушение на европейското законодателство, свързано с транспортирането на живи животни.

"Искам да ви кажа, че европейското законодателство е много ясно, ние сме страна членка на ЕС вече 11 г. и заради единични случаи като на г-н Харалампиев от Мазарачево, законодателството не би трябвало да се нарушава, така че решението по отношение на кравата все още предстои, от друга страна, законодателството е създадено да служи и на хората", каза д-р Велка Войнова- временно изпълняващ длъжността директор на ОДБХ в Кюстендил.

Собственикът на кравата, която след 3 месеца трябва да роди теленце, смята, че законът не е справедлив. "Защото като минават животните, ние сме погранична зона - няма начин да не минат животни, е сега, че минала законно или незаконно, е отделен въпрос, но може на всеки да се случи мой колега. Тя си ходи на екскурзия какво да направим и от тази екскурзия искат да я екзекутират, да я унищожат, макар че ми е болно, вече с ирония със смях го казвам", коментира фермерът Иван Харалампиев.

Здравните инспектори казаха, че ако кравата бъде умъртвена, собственикът й няма да получи финансово обезщетение, защото е виновен, че е изгубил животното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България