Петкова: Успешното сътрудничество с компании от газовия и петролния сектор е гарант за постигане на енергийна сигурност

Регионалното сътрудничество в Западните Балкани и изграждането на липсващите междусистемни връзки ще бъдат във фокуса на българското председателство на Съвета на ЕС в енергийната област. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри годишната среща на Асоциацията на европейската петролна индустрия в София.

Организацията обединява повече от 80% от петролните компании в Европа и домакинството на София на този форум е от особено значение в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, подчерта енергийният министър.

България ще продължи да работи активно за постигане на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси, изцяло в синхрон с принципите на Европейския енергиен съюз. Министър Петкова изрази задоволството си от сътрудничеството с компании като Тотал, ОМВ, Шел, Репсол, които работят по проучвания за нефт и газ в дълбоко Черно море и съдействат за изпълнение на този приоритет. По нейните думи, това партньорство е фактор за постигане на енергийна сигурност в полза на всички потребители.

Пред участниците във форума министър Петкова акцентира и върху твърдата ангажираност на българското председателство да положи всички усилия за постигане на общ подход по законодателните инициативи от пакета „Чиста енергия за всички европейци“. Те са свързани с възобновяемите енергийни източници, директивата за енергийна ефективност, дизайнът на електроенергийния пазар и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика