Петолъчки и зелени човечета в житните кръгове

Фермери взимат такса вход, за да избият загубите от реколтата

Лятото на 2017 г. изненада изследователите на тайнствените житни кръгове, появяващи се в житата, с нови странни фигури. Един от тях например е с вид на класическа петолъчка. Още една петолъчка, но в тъмен кръг, т.е. знакът пентаграм, се появи и на поле в Германия. Друг интересен от агроглифите, както наричат тези кръгове, е с „опашка“ - в Сътън Хол, Есекс. На опашката има знаци, подобни на букви, като и плюсове и точки. Вероятно това е съобщение, но какво точно е изписано?

Интересна е историята при кръг на поле близо до Ханингтън в Уилтшир, Югозападна Англия. Фермерката Шели е шашната от посещаемостта след появата на кръг в нейните жита на 2 август м.г. Дошли над 400 души от цял свят, дори с дронове и хелипоктери. Раздразнена от този туристопоток, Шели все пак им разрешила да гледат и снимат. 60 м кръг ни е унищожил около 8 т жито, казва тя. Шели предлага на посетителите да даряват по 2 паунда за „вход“, за да си покрие загубите.

Криминално престъпление

В Англия създаването на житни кръгове се смята за криминално престъпление. Уилтширската полиция е доста изнервена от появяващите се ежегодно и доста често кръгове, предизвикващи оплакванията на фермерите. Житото им е повалено и премазано, не може да се събере с комбайни.

Цялата тази истерия започва преди 27 години, твърдят фермери. Въпреки че за повечето кръгове се смята, че са създадени от човешка ръка, за проучвателите все има нещо неизяснено и тайнствено. Моник Клинкенберг например, от група за достъп до кръговете, твърди, че те се нуждаят от сериозно научно изследване. Не всички са от човешка ръка, проучвала съм ги седем години и знам, че не са правени само от шегаджии, заявява Моник. Според нея феноменът е автентичен, мистериозен и недоразбран. В някои случаи наблюдаващи твърдят, че виждат огромни бели кълба в близост до кръговете.

Свастиката през 2016-а

През лято 2016 най-интересният кръг безспорно беше свастика, отново в Уилтшир.

Тази година какви ли ще са кръговете? С орнаменти от древногръцки вази или знак на някоя политическа партия? Дали само шегаджии правят кръговете, няма достатъчни доказателства.

Мнозина смятат, че те са дело на майтапчии или на любители на арта в нивята. Но за няколко часа, при работа в тъмнина, да се правят огромни и много сложни кръгове, е невъзможно. Правени са експерименти – 40 души, работещи със селскостопански машини, и то през деня, се справят за една седмица.

Феноменът се разглежда като доказателство за извънземни още от 1960 г. насам. Исторически свидетелства за причудливи кръгове са документирани още от 17-и век. Всяко лято по полята, най-вече британските, се появяват интересни „рисунки“, обичайно в кръг. Инопланетянска или човешка ръка ги майстори? А може би вместо „или“ трябва да поставим „и“.

Кръговете се появяват, когато расте житото – още през април и май, но най-вече са разпространени в късния юли и август, когато то е високо и узряло. Появяват се винаги нощем и с жътвата изчезват. Обикновено „цъфват“ до древни каменни кръгове, могили и т.н. Домакини са им често Стоунхендж и Ейвбъри, мистериозните древни места в Уилтшир. Кръговете са перфектни, без дефекти в дизайна.

Големината им варира, като понякога около големите има и по-малки, т.нар. сателитни кръгове. Един от най-големите в Милк Хил, Уилтшър, е над 900 фута в диаметър /300 метра/ и се състои от 409 кръга, подредени в кръгова спирала.

Кой ги създава и какво означават?

Има какви ли не, една от друга по-шантави теории кой или какво ги прави: вихрушки, земни енергии, извънземни, наши съвременници, които си падат по фалшификациите. Има и интересна научна разработка за почвата и житото от кръговете.

През 2016-а броят им бе по-малък от обичайно - 39. Точно в края на сезона имаше сензационен кръг. Автори на блогове разказваха за мистериите в полето на Уилтшир. На 30 август 2016 г. там се появил 180 фута широк кръг със свастика. Той подхрани конспиративните теории и спекулациите за иноземно присъствие. Местният изследовател на мегалити Хю Нюман каза, че бързо е отишъл да го види и заснеме след като е видял във фейсбук пост за него. Той припомня, че свастиката е с позитивно значение за древния будизъм и хиндуизъм. В древния санскрит символизира доброто здраве и благополучие.

Имаше също пентагон, но не в житно поле, а в рапица. Разбира се, веднага започнаха да конструират теза около числото 5 - пети май, пети месец, пентагонална орбита на Венера...

Освен в Англия, имаше кръг и в Германия – при Бранденбург; спирала в зелено поле. В Холандия през юли 2016 г. също бе намерен кръг. Тогава се появи и кръг със зелено човече – очевидно фалшивка, целяща да предизвика усмивки. Но знае ли човек?

През август 2016-а се появи огромен и много сложен житен кръг, отново в Уилтшир, съдържащ 20 различни символа – като астрологични знаци около мандала. Вестник „Дейли мейл“ го сравни с лого на американска компания, която прави оборудване за пушене на канабис, но няма следи от човешка дейност. За една нощ е създаден, а е изключителен, подробен, огромен и сложен, на 19 мили от Стоунхендж. Това е изкуство, възторгват се проучвателите. Фермерката Карън отворила нивата за посещение като взимала такса от 5 лири, в която била включена напитка, за да избие загубите от житото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл