Петров на съд и за пране на пари

Обвиняват подсъдимия по „Октопод” за 3,3 млн лв., присвоени от две фирми

Основният подсъдим по знаковото дело “Октопод” Алексей Петров ще бъде съден и за пране на пари. В началото на миналата седмица съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд (СГС) е образувала дело по внесен от Софийската градска прокуратура обвинителен акт. Предстои процесът да бъде насрочен, съобщи “Правен свят”.

Според обвинението в периода 2006-2008 г. Петров в съучастие с още двама души - Явор Джиев и Теодор Дечев, е изпрал над 3,3 млн. лв., присвоени от две фирми. Разследването срещу Джиев и Дечев започнало още от 2013 г.

Бившият съветник от ДАНС Алексей Петров стана обвиняем в далечната 2010 г. като лидер на престъпна група за рекет, пране на пари, укриване на данъци и т.н. Впоследствие повечето обвинения отпаднаха. Делото още се гледа на първа инстанция в спецсъда.

Междувременно заради нарушения по време на арести при акция “Октопод” преди 7 години България бе осъдена в Страсбург да заплати общо 110 000 евро обезщетения на Алексей Петров, Антон Петров, както и на бизнесмените Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, които изобщо отпаднаха от списъка на подсъдимите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право