Петролът стигна 51 долара за барел

Страните от ОПЕК решиха да съкратят добива на петрол c 1,2 млн. бapeлa нa дeн дo нивo oт 32,5 млн. бapeлa.

Поскъпването е с близо 10% за един ден

Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) постигнаха споразумение да съкратят добива на петрол c 1,2 млн. бapeлa нa дeн дo нивo oт 32,5 млн. бapeлa. Това се случва за първи път от 2008 г. насам.

На срещата във Виена стана ясно, че Индонезия прекратява членството си в организацията.

„Стигнахме до разбирането, че пазарът трябва да бъде ребалансиран. Това значи да се вземат решения от ОПЕК с участието на някои ключови играчи извън организацията, които дадоха подкрепа и обещание да участват в този вид споразумение по-късно“, обяви генералният секретар на организацията Мохамед Баркиндо.

Пазарите реагираха на новината и на борсата в Лондон февруарските фючърси на нефта сорт „Брент“ поскъпнаха с 9,49% до 51,81 долара за барел. Януарските фючърси на лек суров петрол добавиха 9% към стойността си и се търгуват по 49,30 долара за барел.

Прогнозират $70 за барел през 2017 г.

Още преди месец финансови анализатори прогнозираха, че ако страните от ОПЕК постигнат споразумение за намаляване на добива, петролът може да достигне и цена от 70 долара за барел до края на 2017 г.

Световната банка също излезе с прогноза за по-скъп петрол догодина. Финансовата институция завиши прогнозата си за цената на черното злато от 53 на 55 долара за барел в последния си доклад „Перспективи на пазарите на суровини“. Основание за това дава очакваното споразумение на ОПЕК за ограничаване на производството.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес