Петр Келнер купува Би Ти Ви

Най-богатият чех придобива и телевизиите в Румъния, Чехия, Словакия и Словения

CME отчете печалба от 41 млн. долара за тримесечието

Сделката трябва да бъде одобрена от Брюксел

Най-богатият чех Петр Келнер вероятно ще бъде новият собственик на Би Ти Ви. Сделката се очаква да бъде официално обявена до дни, научи „Труд“ от свои източници. Фондът на чешкия бизнесмен PPF ще купи американската компания Central European Media Enterprises (СМЕ), част от която са Би Ти Ви и спортният канал „Ринг“. Основен акционер с дял от 75% в СМЕ е AT&T Inc.

PPF се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен Би Ти Ви притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави в Централна и Източна Европа - Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Преговорите, които продължиха близо година, вече са пред финализиране. Сделката ще трябва да бъде одобрена, но не от българската Комисия за защита на конкуренцията, а от Брюксел, тъй като Петр Келнер не купува само Би Ти Ви, а компания с присъствия в пет страни от ЕС, обясниха източниците на "Труд".

СМЕ за трети път тази година увеличи прогнозите за печалбата си благодарение на добрите резултати за третото тримесечие. Печалбата за тримесечието е 41,4 млн. долара, което е над очакванията на анализаторите за 39,2 млн. долара, съобщи Ройтерс.

Според неофициалната информация AT&T търси 1,82 млрд. евро за цялата група СМЕ.

В България PPF притежава телекомуникационния оператор Telenor. Петр Келнер се опита да купи „Нова броудкастинг груп“, която притежава „Нова телевизия“. Комисията за защита на конкуренцията обаче не разреши сделката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес