Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Има едно абсолютно недооценяване на това как трябва да се измерват чуждестранните инвестиции – най-лесният показател е обемът, но той не разкрива цялостната инвестиционна картина. Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа по определен начин, каза пред БТВ шефът на Американската търговска камара Петър Иванов.

„Начинът, по който те идват е през дружества в Холандия или в Ирландия. Причината не са само данъци, причината е, че те искат да имат правна система, която познават и е близка до американската и знаят, че ще им защити инвестициите, независимо в коя държава от Европа инвестират”.

Холандия, традиционно, има една правова система, не случайно съдът по правата на човека е в Хага, те имат една традиция в правораздаването, правна рамка и законодателство, което е много близо до американското. Това също е много важно. Повечето компании имат юристи, които са подготвени по американското право и те не искат да попадат на места, където трябва да практикуват всякакво различно право, обясни Петър Иванов.

Източна Европа вече не е развиващ се пазар, повечето страни вече са в ЕС, допълни той.

„Бум на инвестиции има, когато всичко се инвестира от нулата, на зелена поляна, а това отдавна не е така. Съответно се търсят други зелени поляни и този процес е донякъде логичен”.

Той обясни за американските инвестиции, че, тъй като минават или през Ирландия или през Холандия, има едно статистическо подценяване и заедно с Института за пазарна икономика, с много методология, изследване и въпросници, са решили да изследват точно тези инвестиции. Оказва се, че те са подценени 2 – 3 пъти.

Около 4 млрд и 500 млн. са инвестициите през годините, откакто се води статистика, каза той и допълни, че американските инвестиции през последните години идват във високотехнологичните сектори.

Те са в основно в 4 сектора – производство, селско стопанство и от хай тек селско стопанство, почти 24%, в производство на електроенергия и информационни технологии.

„Правосъдната система и липсата на реформи основно пречат пред инвестициите. Ние имаме ниски данъци, което непрекъснато се изтъква, и това е добре, корпоративният данък и подоходният данък, който е за физическите лица също е добре, защото така се стимулират качествените кадри да остават, също е добре, но правосъдната система задължително трябва да решим, ако искаме хората да обръщат внимание на нашата държава”, каза още Петър Иванов.

По думите му, българинът освен, че се подценява, много често се недооценява.

„При нас хората са иновативни, намират различни подходи. Възпитанието и културата ни ни научава да оцеляваме и да търсим различни начини. Ето една хубава черта от нашата психология, което дава това качество, което е необходимо”.

Според него ние сме известни като много прагматичен народ и това понякога ни изиграва лоша шега.

В Израел децата на тестовете по математика са четвърти отдолу нагоре, но, когато запитат децата могат ли да решат някакъв сложен проблем математически, изведнъж децата от тази държава стават номер едно. Тоест, много е важно човек да има положителна перспектива за това какво може да свърши, защото, ако има отрицателна и негативна нагласа, той никога няма да стигне там, където трябва да бъде, каза Петър Иванов.

Това е много прост пример, който дава част от нашата народопсихология, която всички трябва да променим, допълни той.

"Важно е да вземем първото решение, каквото и да е то, една стъпка в правилната посока, защото сме се нагледали на много стратегии, идеологии, изхарчени средства за правни рамки и накрая нямаме нито една стъпка в правилната посока".

По думите му това е хубаво да научим като нация. „Нашата история е била тежка, и не случайно имаме този генотип. Нациите наследява ДНК-то по същия начин, както и хората. Ние сме го разбрали, но по-важното е да го преодолеем, което смятам, че ще бъде страхотно в нашия народ”, каза Петър Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес