Петър Кънев: Само в три европейски страни освен България има отработвания на празничните дни

От пет години датира предложението на работодателите да не се сливат празнични и работни дни, но и да се премахне отработването в събота. За пръв път обаче имаме официално писмено становище и на четирите работодателски организации. Това каза пред БНР председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента Петър Кънев, който отчете че в позицията на работодателите е била посочен пример с майските празници, когато е имало 13 почивни и 18 работни дни.

"Преди около година възложих на хора от моята комисия да направят анализ каква е европейската и световната практика. В Европа, от тези 50 държави, само три - Унгария, Латвия и Румъния, освен България, имат практика да правят така наречените "отработвания". Навсякъде другаде този въпрос не е прието да се решава на федерално, или държавно ниво, както е в България. В Австрия и Германия, това е по договаряне между синдикатите и работодателите. Такава практика няма никъде другаде - в Съединените щати, в Америка, даже и в Латинска Америка. Всяка година, между три и пет дни са, реално, едни неработни дни. "

Работодателите са представили и своя анкета, според която над 60% от работодателите са против, а едва 8% подкрепят отработванията.

Ваня Григорова, икономически съветник към КТ „Подкрепа“, допълни:

"Предложихме устно още миналата седмица, ако някой смята, че не трябва да има сливане на почивни дни, ние сме съгласни с това, но нека да направят минималния отпуск от 20 на 25 дни годишно. Тогава работникът ще реши кога да си вземе почивния ден, тъй като не е редно работодателят да решава дали той ще почива между един официален национален празник и седмичната почивка или не. Работодателите на съпруга и съпругата от едно и също семейство не си говорят, а е редно  семейството от време на време да се събира заедно."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България