Петър Москов: Ако отменят здравната реформа, се връщаме назад

Бившият здравен министър Петър Москов коментира намерението на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да реформира реформата на Москов като премахне пръстовия идентификатор и подготви въвеждането на електронна здравна карта.

"Самият факт, че първото, което прави това правителство, е да се захване да обяснява какво от реформите, правени от правителството на дясно-центриското мнозинство трябва да бъде променено, ясно дава отговор на факта правени ли са реформи или не", каза ексминистърът пред БНТ по повод изявление на наследника му, служебният министър Илко Семерджиев, че при Петър Москов реформи не са правени.

"Всичко това, което чувате - отмяна на идентификация, отмяна на Националната здравна карта, отмяна на достигнати процедури по договаряне на отстъпки от фирми, уволнение на ключови хора в касата, които водеха този процес по изсветляване на разходите, това всъщност означава разграждане на контролните механизми", заяви Петър Москов и обясни, че ако се разградят основните механизми, се връщаме към мантрите от 90-те след кого отиват парите.

Бившият здравен министър каза, че електронната идентификация с пръст или електронната здравна карта, или някакъв чип на електронен носител са различни технологични решения. Той припомни определението на съда, в което се твърди, че пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите. "Всяка една технология има своите преимущества и недостатъци", смята той.

Москов обясни, че ключът към системата е задължителен, за да имаме достъп до здравното си досие, до електронната си рецепта, до електронното направление. "Електронният идентификатор категорично е доказал въздействието си от гледна точка изсветляване на финансовите потоци", заяви бившият министър.

До средата на 2017 година по графика, който е зададен и одобрен от ЕК, трябва да има вече тръжни процедури и фирми, които да разработят софтуера за електронното здравно досие, електронната рецепта и електронното направление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве