Петър Стойчев иска да плува в ледените води на Антарктида

epa02837358 Petar Stoychev of Bulgaria makes a number one after winning the Men's 25 km open water swimming event in very hot conditions, at the FINA Swimming World Championships at Jinshan Beach, Shanghai, China on 23 July, 2011. EPA/BARBARA WALTON

Следващата цел на 40-годишният Петър Стойчев е плуване в ледените води на Антарктида. Това заяви той дни след като постигна нов световен рекорд на дистанция от 1000 м.

"Следващото предизвикателство пред мен ще е да организираме плуване в Антарктида през 2018 или 2019 година, като началната точка ще бъде Аржентина, защото искам да плувам навсякъде по света, а има още много места, където не съм бил и искам да ги покоря", разкри плановете си бившият служебен министър.

На връх Йордановден той спечели втората си поредна световна титла в плуването в ледени води в германския град Бургхаузен. Стойчев финишира с най-добро време на планетата - 1000 м за 12 мин и 15 сек.

"Състезанието се провежда от две години и това е второто по ред световно първенство в ледени води на тази федерация, като участие взимат над 120 плувци. Световното първенство се провежда в езеро, в което преди състезанието се разбива лед в отстояние 25 метра и се образува нещо като басейн. На дъното се поставят мрежи за безопасност. Състезателите трябва да бъдат с бански, които да са максимум до над коляното и до под пъпа - тоест клин. Имаме право на само една плувна шапка и тапи за уши", разказа за преживяването българинът.

Носителят на 11 световни купи по плувен маратон каза, че е плувал в най-силната група, а една от най-силните му мотивации е било желанието да "измие срама от лошите новини за България в Германия в последно време и да чуе пак българския химн".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт