Петър Стойчев: Когато спечелиш едно състезание, организмът се възстановява изключително бързо

Снимка: Архив

Петър Стойчев за втори път стана световен шампион по ледено плуване. Българинът постави световен рекорд в дисциплината 1000 метра - 12 минути и 10 секунди. Пред БНТ той разказа за победата си и за това как се плува в ледени води.

Относно своето плуване и възстановяването след едно такова изпитание, Стойчев коментира, че когато спечелиш едно състезание, организмът се възстановява изключително бързо.

"Когато си победител, всичко се случва много лесно и приятно. Специално в Мурманск и на Антарктида, моето въстановяване протече не повече от 10-15 минути до момента, в който бях отново в добра кондиция, но това се дължи на победата", разказа той и допълни, че самият факт, че е можел да говори след едно такова плуване, означава, че е бил в много добро състояние.

Стойчев в бъдеще планира да ограничи своето участие в подобен вид плувания, тъй като с напредване на възрастта трябва да намаля тези екстремни натоварния за организма. Той изтъкна, че иска да даде път и на младите.

"След това първенство получихме покани от доста организатори на такива състезания. Имаме предложение да плуваме в езерото Байкал, в Гренландия, Норвегия. Също така една много интересна щафета в Сахалин между Русия и Япония (...) Леденото плуване позволява да се посетят такива екстремни места и да се направят такива екстремни плувания, които те карат да се чувстваш жив и да разбереш, че това, което на хората се струва невъзможно, ние можем да направим."

Стойчев поздрави нашите спортисти за успехите на световното първенство по биатлон в Йостерсунд, Швеция. "Няма как да не отбележим големия успех, който постигнаха българските биатлонисти" коментира Стойчев и заяви, че се прекланя пред тяхното представяне".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България