Петър Стойчев - Лудият мечтател

В спорта има постижения, които имат различна стойност. Понякога най-важното да си първи по ред, да си пионерът. А следващите поколенията да оценяват това, което си направил като го сравняват със своето време. Такъв е войникът на атиняните Филипид, който пробягва разстоянието, наричано днес класическа дистанция в маратона.

Той умира на края на бягането, но успява да съобщи на съгражданите си за победата над персите при Маратон, а в чест на подвига му и досега маратон означава бягане на същата дистанция. За щастие, Петър Стойчев издържа блестящо свръхчовешкото предизвикателство край бреговете на Антарктида. Той спечели убедително първото по рода си състезание на Ледения континент и прибави тази слава към дългия списък от спортни постижения в кариерата си.

Спортистът от Момчилград със сигурност е един от хората, преплували най-голямо разстояние в живота си. Има доста събратя по амбиция и съдба, които плуват по дължините на най-големите реки или правят опити да прекосят океаните с голи ръце, така че постиженията им няма как да бъдат съпоставяни. И все пак Стойчев е изминал над 60 000 км в басейни, реки, езера, морета и океани - един и половина пъти дължината на екватора. Печели 11 пъти поред сериите Гран при на дълги разстояния, които са най-престижната верига в плуването в открити води. Най-големият му успех е титлата на 25 км от световното първенство по плувни спортове в Шанхай през 2011-а, има още 6 медала от шампионати на планетата.

А друг от “еднократните” му подвизи е рекордът на Ламанша. През 2006-а беше първият опит, но времето не му позволи да стане първият човек, слязъл под 7 часа на 36-километровата дистанция. Година по-късно обаче българинът успя и финишира за 6:57 часа.

Но дори днес, на 42-годишна възраст, Стойчев не е загубил нищо от майсторството си във водата и духа си на победител. Сам казва, че за него плуването край Ледения континент е “лудост, но и мечта”. Всъщност победата му в дебютното състезание на Антарктида, организирано от Международната асоциация по ледено плуване, не е изненада. Все пък надпреварата събра едва 15 плувци от 9 страни, които застанаха на старт, водени не от постигнати квоти, а от желанието си. Състезанието не беше част от някакъв спортен календар, а за нивото на конкуренцията говори и фактът, че втора след Стойчев завърши жена - световната шампионка в ледени води Виктория Мори (Аржентина).

Но и няма как да са много хората там, където се изпитва границата на човешките възможности. Огромното изпитание е ниската температура. Солената океанска вода не замръзва дори при 0 градуса по Целзий, а ефектът й върху тялото е много силен.

“Тя, разбира се, е болезнено студена - споделя Стойчев. - Има огромна разлика дали е 0 или 2, или пък 4 градуса. И тук идва най-трудният момент - началото. Всичко те кара да бъдеш много бърз, всичко те кара да дишаш много интензивно, а ти трябва да съумееш да издишаш, защото вдишването става интуитивно от студа.”

Преди старта телесната температура на плувеца бе 37,3 градуса, а след финала на 1000-метровата дистанция - 30,8. Смята се, че когато е под 35 °C, се затруднява нормалният обмен на веществата и липсата на кислород води до отпадналост, загуба на ориентация и дори опасност за живота. Явно не и за Стойчев.

“Накрая и малко шоу им направих - разказа шампионът след благополучния финал. - Като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам с бътерфлай за радост на хората на кораба. Важното е, че всичко мина както трябва. Това е една от най-големите победи в цялата ми кариера.”

На Антарктида всъщност е лято, но зимата за Стойчев тепърва предстои. През януари той ще приеме следващото си полярно предизвикателство - световното по ледено плуване в Мурманск (Русия).

 

Беше и спортен министър

Петър Стойчев прекара единствения по-дълъг период извън водата, в министерския кабинет. Плувецът беше част от служебното правителство на Марин Райков и отговаряше за физическото възпитание и спорта.

Тримесечният му престой във властта обаче бе изпълнен с конфликти с различни спортни федерации. Най-активна бе шефката на художествената гимнастика Илиана Раева, а самият Стойчев смяташе, че в основата е борбата помежду им за басейн “Спартак”.

“Не чувствам вина, за да се извинявам, винаги съм работел със сърце, честно и откровено”, заяви плувецът, когато напусна министерския пост.

 

За него

Тренираше с леден душ

Със студа не се свиква, всичко е в главата. Основните ни тренировки бяха в басейна “Спартак”, където водата е 25-26 градуса. Стоеше и за няколко минути под студения душ, но разбира се това не може да компенсира престоя му в ледените води на Антарктида. След старта се чухме, беше изненадан, че много бързо се е възстановил. Очаквах да стане първи, защото той не е спирал да тренира. От лятото се готви за това състезание, нищо не е загубил от техниката си. Е, малко е натежал като килограми, но пък това е в негов плюс при тези градуси.

Красимир Туманов, дългогодишен треньор на Стойчев

 

Трябва да бъде генетично изследван

Истински феномен, феномен с удивителна. Притежава невероятни природни дадености и характеристики, които си заслужават генетично да бъдат изследвани. Освен физическата издръжливост, която включва перфектна адаптация на нервната система към околната среда, оттам нататък е сърдечносъдовата, белодробната система, но се изискват и невероятни психически качества.

Д-р Георги Максимов, лекар към Българската федерация по лека атлетика

 

Удивително е как се справя в различни условия

Има много плувци, които са изумявали с постиженията си, но според мен това, което прави Стойчев е най-забележително. Удивително е как успява да се справи в коренно различни условия - печелил е състезания както във вода с температура 31 градуса, така и в ледена. Мисля, че все още не е стигнал върха си в тази нова дисциплина и може да постигне още повече. Ледените състезания са една възникваща ниша в плувния спорт и Петър е един от хората, които я правят интересна.

Стивън Мунатонес, бивш състезател и треньор по плувен маратон, директор на Залата на славата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети