Петър Стойчев след постижението си в Мурманск: Губят ми се моменти, болката е отвратителна

Губят ми се някои моменти от участието ми в Мурманск, призна двукратният световен шампион по ледено плуване Петър Стойчев по БТВ. Миналата седмица той защити титлата си на 1000 метра в най-големия град на север в света.

"Не помня какво точно се случи. Във филма, заснет от вашите колеги, се видя ясно, че накрая не можех да говоря. Приятели ми казаха, че съм звучал като пиян, а аз бях просто премръзнал. Когато езикът, устните и лицето са ти изтръпнали, е трудно да се говори. Още по-трудно е да се мисли след 12 минути в ледената вода. Не мога да си сваля очилата и плувната шапка сам, помагат ми в центъра за възстановяване", разказа 43-годишният Стойчев.

"На мен ми беше много студено и болезнено. Трудно е да се сравни с плуването в Антарктида. Там имаше елемент на изненада, на нещо непознато. В Мурманск имаше силна конкуренция от съперници, които бяха дошли да побеждават. За първи път бях придружен от голям екип и усещах подкрепа - винаги имаше човек, който да ми помогне във всяка ситуация. Все пак аз правя нещо експериментално, защото няма от кого да се уча. Действам на принципа проба-грешка, което е най-неправилното. Но просто няма от кого да взема тази информация".

11-кратният носител на Световната купа по плуване маратон разкри и как протича възстановяването на тялото от екстремното изпитание във вода с температура нула градуса: "Руснаците са най-добрите в това отношение. Сядаме в затоплено предверие на сауната, поставят пръстите на ръцете и краката в съдове със студена вода и увиват тялото с кърпи, потопени в топла вода, за да се разпредели равномерно температурата по тялото. Благодарение на победата се възстанових буквално за няколко минути. Много боли, когато кръвта се връща в крайниците. Болката е отвратителна, но това е част от играта".

"Щастлив съм, че успях да зарадвам хората - близките, семейството и хиляди, които ме поздравиха лично. Вижте медала - голям, и тежък. Отзад е емблемата на световната федерация, отпред е снежинка и плувец. Много исках да спечеля, защото не ми се чакаше още две години до следващото световно първенство в Катовице".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България