Петьо Блъсков: Да спрем да мятаме насам и натам фразата "свобода на словото"

Оплескали са работата в БНР, а нещата около избора на главен прокурор заприличаха на конкурс за красота, каза главният редактор на в. "Труд" в интервю за БНТ

Независимостта на медиите е сложен въпрос, той не е изяснен в световен мащаб, каза главният редактор на в. "Труд" в интервю за БНТ. Има и типове зависимост. Например в английската преса е ясно коя медия, кой вестник, кой сайт се занимава с торите, кой - с вигите. Това зависимост ли е? Едва ли, посочи Блъсков.

И в други страни е така - всяка медия си има своя политическа ориентация. Говори се за обективна медия, която да е и насам, и натам, това е трудно постижимо. Въпросът е, когато отразяват и врага, и приятеля, да бъдат обективни, да бъдат фактологични, да бъдат точни, добави главният редактор на в. "Труд".

Българското национално радио е една изключително сериозна институция, бих я нарекъл консервативна, въпреки че тя е много младежка, свободолюбива. Това е традиция, това е история, това са години авторитет трупан. Сред публиката това може би е медията с най-сериозен авторитет, и с право. И изведнъж една такава случка слага петно върху този авторитет. Аз не казвам дали тези протести там са справедливи или не. Очевидно нашите колеги там не са си дали сметка, че по този начин сриваш или поне лепиш петно върху авторитета на институцията, това е по-страшното, смята Блъсков.

За да стане прекъсването на излъчването на "Хоризонт", някой съзнателно е спрял и оптичната, и кабелната връзка. Което по всички закони на тази игра, представлява опит за държавен преврат. Защото държавните преврати традиционно започват от радиата, заяви главният редактор на в. "Труд".

Той, човекът, изглежда го увърта, и той не знае какво да каже. Случката е глупава, взетите решения и действията са доста първосигнални, инфантилни. Изобщо - оплескали са работата, коментира Блъсков изслушването на генералния директор на БНР Светослав Костов пред СЕМ вчера .

Нещата около избора на главен прокурор започнаха да се развиват малко като в конкурс за красота - тази ми харесва, онази не ми харесва. Хайде, ако искаме да имаме ред в държавата - демократичен и законов, нека се обърнем към конституцията какво пише по отношение на тази процедура. Ако има нарушение, ако има някакво изнасилване на тази процедура - окей, но на практика тя се развива по конституция, изтъкна главният редактор на в. "Труд".

Със сигурност, ако някой плаща на медия, тя ще прави това, което той й каже. Ако не успее журналистиката да си изкара сама парите, тя става необективна. Това е в цял свят, каза още Блъсков.

Порнографията може да се води журналистика, но не е, добави той по повод скандала със снимки на приятелка на кандидат-кмет.

Да спрем да мятаме насам и натам фразата "свобода на словото", защото това вече е омръзнало на публиката, изчерпало се е като съдържание и е твърде безсмислено, призова Петьо Блъсков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България