Петьо Блъсков: Присъствието на БСП начело с Нинова на политическата сцена е безсмислено

Трябва да се смени това ръководство и да се работи за една реална лява политика в държавата, каза главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

ГЕРБ участваха в местните избори с това, което са направили. И то се вижда - не само магистрали, а и инвестиции, подредба на държавата, каза главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков в интервю за предаването "Беновска пита" по Канал 3.

За съжаление продължава напълно безсмисленото присъствие на БСП на политическата сцена. Те работят без позиция, без доктрина, без ляв поглед, вгледани в своя пъп, начело с Корнелия Нинова, каза още Блъсков.

Те искат само власт, а не са доказали, че могат да я реализират ефективно благодарение на тяхната идеологическа немощ, вътрешни битки. Една държава не може да се реализира на политически куц крак. Трябва да имат ясна идеология, ясна лява доктрина, а не да се чудят за какво да се заяждат, заяви главният редактор на "Труд". Там има доста разумни хора, които познават идеологията, европейските практики. Трябва да се смени това ръководство и да се работи за една реална лява политика в държавата, призова той.

Премиерът Борисов каза, че става скучно, то става и опасно окуцяването на политическия живот в лицето на Корнелия и още двама-трима човека там, добави Блъсков.

Отсъства реална политическа опозиция, алтернатива, липсва политическия производителен модел, който работи в цял свят - разделение на консерватори и либерали. Ние имаме икономически продукт, но политическият ни продукт е все още в сферата на неизясненото, на хаоса, коментира главният редактор на "Труд".

Това е много висока топка в политиката и прави чест на него и на България, че ще я има. Резултатите със сигурност ще са полезни, каза Блъсков за предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов в Белия дом.

В света върви процес на изчистване на отношенията Изток-Запад, смекчаване на истерията и в основата на това стои Доналд Тръмп. Шанс е за света, че има такъв президент САЩ, коментира Блъсков.

Някой би казал - нашият премиер ходи в Русия, сега ще ходи в САЩ, какви са тия работи. Ами, така трябва да е, ако искаме светът да е по-спокоен и по-благоденстващ, добави той.

Приключена е темата "Цветанов", ясно е защо. Аз обаче продължавам да твърдя, че от цялата тази група с апартаментите, при него нещата са най-ясни юридически и финансово, отговори Блъсков на въпрос за бившия зам.-председател на ГЕРБ.

Думите на Сергей Станишев не са ми любимото четиво. Но този път той е успял да излезе от теснотията на лявото политическо мислене и е казал нещата много човешки. Дано да се е развил така благодарение на дългото си присъствие в европейската левица, коментира Блъсков статията на бившия премиер и лидер на БСП за състоянието на партията.

Президентът имаше изключителен шанс да постъпи мъдро и държавнически, а той отиде към хора на едни кресльовци, коментира Блъсков решението на Румен Радев да върне указа за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Трябвало да има състезание. Абе, хора, има конституция. Спазена ли е тази конституция - да. Това да не е конкурс за красота или обществена поръчка, попита главният редактор на "Труд". Грешка беше. Можеше да постъпи мъдро, да каже, каквото има, но и че уважава конституцията и решението на Висшия съдебен съвет и да пусне указа, добави Блъсков.

Той винаги е бил далновиден и аз се чудя защо толкова се скри. Не е зле да се показва по-често в политическия живот, каза Петьо Блъсков за почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Петьо Блъсков, в. „Труд“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Липсата на алтернативна опозиция в лицето на БСП.

„Кажи сега на тези избори, на които всички обещаваха победа и накрая всички се оказаха победители, кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Петьо Блъсков отговори, че обикновено след изборите всички се обявяват за победители, но фактите са малко по-различни. Той продължи, че ГЕРБ са участвали на изборите с това, което са направили и то се вижда, става въпрос не само за магистрали, инвестиции и подредба на държавата. „Така че те това, което говорят, те са го направили. За съжаление продължава абсолютно безсмисленото присъствие на БСП на политическата сцена!“, добави той. „Защо говориш така?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че БСП работят в политиката вгледани в своя пъп, работят без позиция, без доктрина и без реално ляво гледане на събитията. Той уточни, че не иска да обобщава, но има върхушка в партията, начело с Корнелия Нинова, която е вгледана в пъпа си и иска само власт. „Защо, какво имане се крие в тази власт?“, попита водещата. Блъсков отговори, че не знае, но по-голямата беда е, че това продължава вече твърде дълго време. „Една държава не може да се развива на политически „куц крак“, те така са я оставили държавата благодарение на своята идеологическа немощ, благодарение на своята затвореност, капсулиране, битки вътре! Занимават се само с вътрешни опозиции, а трябва да имат ясна политика, ясна идеология, ясна доктрина на лява партия, а не само да се чудят с какво да се заяждат, става махленска разправия!“, категоричен бе Блъсков.

„С риск да обидя вътрешната опозиция, за която говориш, аз ще кажа, че ето, преди малко беше Борислав Гуцанов, шефът на БСП-Варна, мога да кажа, че Корнелия Нинова му готви „отсичането“ на главата неизвестно по какви причини. Ще успее ли вътрешната опозиция да се консолидира на идейна основа, както говориш ти, за да се прилагат законите?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е пътят, а в БСП има и разумни хора, които познават лявата доктрина и би трябвало по този път да се смени сегашното ръководство на партията и да се работи за реална лява политика в държавата. „Премиерът Борисов онзи ден в типичния си стил каза, че става скучно. Ами то не само, че става скучно, а става и опасно за политическото здраве на държавата да караме на „куц крак“, необходима е реална алтернатива на дясното, а тя отсъства, няма я!“, заяви Блъсков.

„Понеже знам, че обичаш каламбурите, да ти пусна един каламбур – ще може ли лявомислещата част от БСП, която следва 100 годишната традиция на тази партия, да остави Корнелия Нинова „по парфюм“?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Ами да я остави по парфюм сега, какво да правим! Хубаво е да се каламбурим, но процесът става много сериозен, затова окуця политическият живот у нас благодарение на абсолютно различната от времето, от мястото политика, която в момента развива ръководството на БСП в лицето на Корнелия и трима души там наоколо. Не знам, но нали знаеш, да не кажа лоша дума сега, но винаги става въпрос за пари!“. „И аз затова те питам – какво имане е скрито тук?“, отново попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че вероятно има някакви интереси, които той не знае, ако говорим за нещата като цяло трябва да кажем, че има отсъствие на политическа опозиция, липса на производителния политически модел, който работи в цял свят – модела на консерватори и либерали. „При нас това го няма, за съжаление, от 15 години и затова политическият продукт не е много състоятелен! Ние имаме икономически продукт и докладите на водещи икономически институти го потвърждават, но политическият ни продукт все още е в сферата на неизясненото, на хаоса!“, категоричен бе той.

„Като говориш за продукти, преди малко Георги Марков каза много интересно съждение, не знам дали Борисов няма да се обиди, каза, че Борисов е „Хитър Петър“ на Прехода, но е и „Мека Мария“ с протестъри, НПО-та и други!“, припомни водещата думите на народния представител от ГЕРБ. Събеседникът й отговори: Не бих искал да коментирам думите на този човек, той си знае!“. „Не, говорим за умението да балансираш, умението да изграждаш, това е Хитър Петър в българския фолклор! Продължавам за Борисов, предстои посещение в Белия дом, вчера той заяви, че е свързал Изтока и Запада през България с магистралата през Сърбия! Ще успее ли да свърже пък САЩ и Европа през България?“, продължи водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това е много „висока топка“ в политиката и е чест за България и лично за Борисов, че такава среща ще се случи. Той продължи, че резултатите със сигурност ще бъдат полезни за нас, но има нещо още по-важно в тази среща. „В тази среща като в миниатюра е отразен един много важен процес, който върви в момента в световната политика, това е процесът на изчистване на истеризирането на отношенията Изток-Запад. В основата на този процес е Доналд Тръмп. Смекчаване на тази истерия, преминаване към логичното, към полезното за отечествата, за държавите, това е най-ценното в неговата политика. Разбира се той си има своите врагове в лицето на американските леви, но това е консерватизмът и Тръмп е негов изключителен представител, шанс за света е, че той е президент на САЩ! Всеки би казал – нашият премиер ходи в Русия, сега ще ходи в Америка, какви са тези работи? Ами такива са работите, ако искаме светът да е спокоен, да се развива добре, да има благоденствие, а не само истерия и кръв – това е пътят!“, категоричен бе Блъсков.

Приключена ли е темата „Цветан Цветанов“ за ГЕРБ?

„А какъв знак дава тази среща Тръмп-Борисов, ще го свържа с нещо, което се случва днес и преди няколко дни – Цветанов направи един воаяж от името на своя евро или не знам какъв център, по полицейски теми мисля, и Борисов в едно интервю каза – „Ще го видя аз той какви ги върши в САЩ!“, а Цветанов днес каза, че му „биел алармата“, че в ГЕРБ не се говорело открито, че имало подмазвачи, цитирам малко произволно, че му раболепничат и Борисов трябва да реформира ГЕРБ едва ли не!“, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й попита: „Искаш да кажеш, че Цветанов дава акъл на Борисов ли? Това си е за сметка на Цветанов в крайна сметка! Щом е решил да дава акъл на Борисов, можеш ли да го спреш!“.

„Ако вървим по линията ще оставят ли Корнелия „по парфюм“, аз ще кажа друго – Борисов остави Цветанов „по асансьор“!“, коментира водещата Илиана Беновска. Петьо Блъсков отговори: „Ние винаги се опитваме да търсим под вола коза. Ами няма коза под вола, приключена е тамата „Цветанов“. Ясно е защо, въпреки че аз продължавам да твърдя, че той от цялата тази група, която беше атакувана за апартаменти, разправии с тях и сделки, които са, да не кажа съмнителни, но нелицеприятни, при него нещата са най-нормални юридически и финансово. Морално разбира се той е много укорим. Приключена е темата, нека той си говори едно, пък премиерът прави каквото трябва! Защо да ровим, там няма нищо!“.

Позицията на Сергей Станишев за представянето на БСП на местните избори.

„А позицията на президента ПЕС Сергей Станишев, вероятно си я чел, по отношение на БСП, Корнелия Нинова и местните избори – нямаше празно в нея!“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Думите на Сергей Станишев не са най-любимото ми четиво, но той е успял да излезе от „теснотията“ на политическото ляво мислене и е казал нещата по човешки, но точно. И дано по този начин да се е развил благодарение на дългото си присъствие в европейската лява игра!“.

„Споменавам ти я не само защото тя е насочена към един много сериозен анализ на днешното състояние на БСП под управлението на Корнелия Нинова, а и защото го свързвам с това, което ти много точно каза за Доналд Тръмп като балансьор умиротворител и създаващ нов модел на консолидация на икономики и може би и правила. Сергей Станишев и той в тази посока като че ли отива с тази позиция?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че в политиката именно това трябва да е основополагащо, а не конфронтацията. Той продължи, че разбира се лявото и дясното имат своите различни решения за определени проблеми, но кои са по-добри се решава на избори. Според него „балансньор“ не е думата, с която трябва да се характеризира Тръмп. Водещата отбеляза, че това не е лоша дума. Блъсков се съгласи, но подчерта, че американският президент е доста по-боен характер.

Решението на президента Радев да върне указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

„Какво ще прави сега президентът Радев?“, попита водещата Илиана Беновска. Петьо Блъсков отговори: „Аз да ти кажа съм му малко ядосан. Той имаше изключителния шанс да постъпи мъдро и държавнически. Той вместо да седи като един изключителен солист, да седи като един „Павароти“ на сцената, той отиде в хора на едни кресльовци!“.

„Не си прав, веднага те поправям. Какво направи той – той направи наистина соло изпълнение, 5 минути преди да се срещне с Венецианската комисия той изпя своята ария!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: “Това не е ария, а участие в хора на едни измислени политически личности или безличности!“. Той продължи, че част от аргументите на държавния глава да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев са доста несериозни, той повтаря непрекъснато, че не е имало състезание, но в същото време Конституцията ясно казва, че законът е спазен. „Спазена ли е Конституцията? Спазена е! Ама нямало състезание, това да не е конкурс за красота, да не е конкурс за обществена поръчка, че не може само с един! Пълни глупости са това, че нямало състезание!“, категоричен бе Блъсков.

„Но каква е мотивацията, какъв е дълбочинният анализ на неговото изявление, на неговата проява“?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Де да знам, както казваше баба ми – някой ден ще стане бели!“. Ще разберем. Но според мен е грешка, можеше да постъпи мъдро, спокойно, да си каже аргументите, че е очаквал така и така, но уважава Конституцията! Той каза, че я уважа, но в такъв план я уважава, а не в нормалния. Трябваше да каже, че уважава решението на висшия орган на съдебната власт, приема това тяхно решение и пуска указа. Нищо по-лесно и правилно от това!“.

Изявлението на председателя на ДПС Карадайъ след балотажа за промяна на модела на управление.

„Как приемаш изявлението на председателя на ДПС след края на балотажа, че ДПС искат промяна?“, попита водещата Илиана Беновска. Петьо Блъсков отговори, че това вече започна да става клише и попита промяна на какво. Водещата отговори „на модела ГЕРБ“. Събеседникът й отговори, че този модел може да се промени само ако има реална политическа опозиция с ясно политическо лице. „ДПС са много ясни!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че все пак ДПС са секторна партия. Водещата отбеляза, че ДПС вече са 30 години в политиката и се говори, че могат да изпреварят дори БСП. Блъсков отговори: „Могат разбира се, помним „Боянските ливади“ отпреди 27-28 години. Те бяха много показателни тогава за енергията на тази партия, те винаги, когато се мобилизират, могат да свършат много работа!“.

„Мисълта ми е къде ще застане ДПС в баланса между БСП и ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че идеологически ДПС са се определили като либерална партия, така че би трябвало да застанат на страната на БСП. „Езичето на везната!“, продължи водещата. Гостът й отговори, че така са се определили по доктрина, а вече политическото решение си е тяхно, защото обстоятелствата понякога изискват да се действа по друг начин, макар и с леко отместване от доктрината, но да се свърши някаква работа за отечеството. „Доган ще бъде ли далновиден пак?“, попита водещата Илиана Беновска. „Той винаги е бил далновиден и аз се чудя защо той толкова много се скри, само от време на време се обажда. Не е зле да се показва по-често в политиката!“, отговори Петьо Блъсков с което завърши своето участие в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 10-ти ноември 2019 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика