Петя Аврамова: Принципът на тол таксите ще е, който руши и замърсява повече, да плаща повече

Снимка: Архив

Основният принцип на тол таксите ще е, който руши и замърсява повече, да плаща повече. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

„Нашите партньори от Световната банка изготвиха тарифи за тол системата. Тарифата, която днес представихме пред превозвачите, е консервативен вариант, който искаме да обсъдим“, заяви Аврамова. Според нея разговорите по въпроса ще бъдат трудни. „Това всъщност е една тежка, но безкрайно необходима реформа. Близо 70% от българите смятат, че е по-справедливо тежкотоварните автомобили да заплащат повече за пътуването по републиканската пътна мрежа", коментира тя.

По думите й цените на тол таксите, които са заложени в предложението на Световната банка за автомобилите от 3,5 до 12 тона, са най-ниските в Европа. Аврамова посочи, че цените на тол таксите за автомобилите над 12 тона са средни за Европа, а за автобусите тарифата е ниска.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството добави, че ще са необходими отколо 1 млрд. лв. на година, за да може Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да изпълнява задълженията си. Тя посочи, че на превозвачите е представена комбинация от тарифи за различните превозни средства, както и в зависимост от екологичния клас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България