Петя Дубарова редом с Вазов в Двора на кирилицата

Още четирима автори, творили на кирилицата, ще бъдат увековечени в Двора на кирилицата в първопрестолна Плиска. Бюстът на слънчевото момиче на Бургас, поетесата Петя Дубарова, ще бъде в Алеята на писателите редом до патриарха на българската литература Иван Вазов, каза за "Труд" Карен Алексанян, създател на културно-историческия комплекс. Навършват се 40 години от мига, в който перото й спира, но не и интересът към творчеството й. Интересен факт е, че

в Алеята Петя ще влезе с паметник, който е бил одобрен от нейната вече покойна майка.

Скулпторът д-р Снежана Стоянова участвала в конкурса за първия й монумент в Бургас и не спечелила, но майката била истински разчуствана от проекта и лично поздравила авторката за прозорливостта й.

Уникалният разказвач Йордан Радичков ще бъде изваян от своя приятел проф. Емил Попов. Тази година стават 90 г. от рождението му. В Алеята ще влезе и основоположникът на българската научна фантастика Любен Дилов. Четвъртият бюст е на известния якутски автор Ексюкулях Елексей. Очаква се на откриването да присъства делегация от Якутия, водена от министъра на културата. Ритуалът е на 26 март.

38 ще станат бюстовете на творци в уникалната Алея, а идеята е поне 80 автори да намерят достойното си място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България