Петя Първанова: Центърът в Харманли е почти възстановен след бунта

Предоставили сме исканите документи във връзка с повдигнатото обвинение на бившия главен секретар на Държавната агенция за бежанците Златко Александров. Това коментира председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова по БТВ. Обвинението към Александров е за умишлена безстопанственост, с която е ощетил агенцията с над 22 хиляди лева.

Според прокуратурата през декември 2015 г. тогавашният шеф на ДАБ е подписал решение на доставка на хранителни продукти в бежанските центрове в София, Баня, Харманли и Пъстрогор.

Установено е, че в този момент не е имало необходимост от такива продукти. Точно тогава броят на настанените чужденци бил намалял. Част от получените стоки били с изтекъл срок на годност, са установили още разследващите.

Прокуратурата е извършила проверка на основание на акт на АДФИ, допълни Първанова. Средната месечна цена на ден за изхранване на бежанец е 3,50 лева без ДДС, тоест 4,20 лв. с ДДС, поясни тя.

„В агенцията съм назначила специалист, който да следи за храненето – от момента на заявяване до момента на термичната обработка на продуктите”, каза още Първанова.

За тази година средствата за храна са осигурени от фонда „Убежище, миграция и интеграция” и са в размер до 7,8 млн. лева. Това зависи от броя лица, които ще са настанени в центровете, директорът на ДАБ.

Центърът в Харманли до голяма степен е възстановен след бунта, посочи Първанова.

Възстановени са прозорците, столът и кухнята работят отново. Остава да се ремонтира едно хале, уточни тя.

Около 400 бяха лицата, за които беше установено, че са участвали активно в протестните действия. За 18 от бяха образувани наказателни производства, трима са непълнолетни и са с мярка „подписка”, останалите са в ареста.

В момента в центъра в Харманли се намират около 2050 души. Общо бежанците в центровете в страната са 3998.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка