Пет бензиностанции с нарушения за некачествено гориво, шест - с документални нередности

Контролни действия по бензиностанции, собственост на различни търговски вериги, се проведоха на територията на шест области в страната, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство. Проверките са извършени в бензиностанции на територията на шест области в страната. Констатирани са нарушения при качеството на горивото в пет обекта, а в други шест са открити документални нарушения.

В проверките участвали екипи на Икономическа полиция към областните дирекции на МВР, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Националната агенция за приходите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Специализираната акция за противодействие на данъчни престъпления и пресичане на разпространение на некачествени енергийни продукти бе проведена на 18 и 19 януари 2017 г., под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП.

В хода й са проверени общо 21 бензиностанции на територията на областите Пловдив, Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора и Велико Търново. Най-много нарушения са констатирани в частта на компетенциите на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. На пет търговски обекта е установено разпространение на некачествено гориво за дизелови двигатели, а на шест - документални нарушения. След наложена забрана за продажба, днес се очаква около 26 000 литра дизелово гориво да бъде изтеглено от мрежата. Нарушителите ще бъдат санкционирани с актове за установени административни нарушения на обща стойност 176 000 лв. Дирекция „Метрологичен надзор“ на Агенцията е съставила и 8 протокола за задължителни предписания, а за установени нарушения по Закона за измерванията ще връчи 6 акта.

Други 8 акта и 7 писмени разпореждания са съставени във връзка с нарушения на изискванията за пожарната безопасност от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На два от проверените обекти приходната администрация е установила недекларирани съдове за съхранение на течни горива. Открити са разлики и в касовата наличност. Във връзка с установени данъчни задължения, в размер на над 100 000 лв., е наложен запор върху продавани горива на част от обектите. Иззети са оборотни средства и от НАП са съставени 2 акта за установени административни нарушения.

През периода на проведените действия Междуведомственият координационен център на ГДБОП е осъществил контрол и при вътреобщностно придобиване на стоки от рисково търговско дружество, обект на мониторинг от службите. При проверка на територията на Търговски център в София в контейнер са открити над 7000 чифта обувки, обозначени с логото на известни търговски марки. Стоката е иззета в присъствието на представители на фирмите, носители на правата на интелектуална собственост, и експерти от Регионалната здравна инспекция.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172б от НК. Три склада, ползвани от същата фирма, са запечатани и е предприета пълна инвентаризация на наличната стока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес