Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

Днес в гр. Бургас се проведе откриваща пресконференция по проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01). Основната цел на проекта е създаването на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет - София, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и чрез нея, Европейският фонд за регионално развитие финансира одобрения бюджет от 29 781 882 лева.

Създаването на Центъра за върхови постижения ще допринесе за развитието на областта информатика и ИКТ в страната и фокусирането на научната дейност върху потребностите на икономиката и обществото. Проектът УНИТе ще се реализира в периода 2018 – 2023 година.

Една от целите е да се създаде уникална изследователска инфраструктура, включително един нов научно-изследователски комплекс и реконструкция на 4 съществуващи бази, за да се превърнат в модерни научни комплекси.

УНИТе е проект, ориентиран и към бизнеса. Научноизследователските дейности на партньорите ще са концентрирани върху по-ускореното въвеждане на нови технологии в сферите на производството и услугите. По този начин ще се проправи път за интегриране на България в Единния дигитален пазар в Европа. От друга страна УНИТе ще насърчава привличането на работа на млади и талантливи изследователи, с което да се спре процесът на изтичане на кадри към други страни.

Разрешаването на ключови проблеми, свързани с изграждането на дигитално общество в България, е друга цел, към която работещите експерти по УНИТе ще се стремят. Развитието на ИКТ ще осигури по-качествено образование и създаването на специалисти в различни области. Това от своя страна е ключов фактор за създаването на развита и конкурентноспособна икономика.

В пресконференцията взеха участие представители на петте университета: проф. д-р Красен Стефанов (Софийски университет), проф. д-р Сотир Сотиров и проф. д-р Магдалена Миткова (Бургаски университет „Асен Златаров“), доц. д-р Златка Джарвис (Технически университет София), доц. д-р Вежди Хасанов (Шуменски университет) и доц. д-р Десислава Атанасова (Русенски университет).

„Уникалното в проекта е, че за първи път се търси създаване на разпределена научна инфраструктура в България, която няма да бъде концентрирана само в София, а ще включва големи градове в страната и водещите университети в тях“, заяви ръководителя на проекта – проф. д-р Красен Стефанов.

„Целта е да се използват едни от най-добрите учени от цялата страна в области като математика, физика и химия за разработване на модели, които позволяват обработка на големи обеми от данни в съвременната информатика и ИКТ“, допълни той.

Проф. д-р Сотир Сотиров от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас приветства журналистите и работните екип с добре дошли. Той подчерта, че в рамките на проекта в Бургас ще бъдат изградени четири лаборатории свързани с анализа и обработката на големи количества данни.

„Надявам се, че ще продължим все така усърдно да работим заедно, за да се поздравим с наистина успешен проект“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България