Пет деца, натровени с алкохол, лекувани в "Пирогов" на празника

В травматологията са приети най-много пациенти, обясни изпълнителният директор на болничното заведение

Пет деца, натровени с алкохол са лекувани в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ по време на празниците. Това каза на брифинг изпълнителният директор на болничното заведение проф. д-р Асен Балтов.

„Искам да поздравя всички екипи, които дадоха част от себе си през тези почивни дни. Беше изключително натоварено в болницата. За периода от 21 до 26 декември са преминали 3150 души, от които 420 са приети за лечение. На 120 от тях са направени операции по спешност. В травматологията са приети най-много пациенти“, обясни той.

Балтов посочи, че по време на празничните дни в болницата са били приети 5 пациенти с инфаркт и 8 с инсулт, като те все още се лекуват. По думите му 26 възрастни и 14 деца са преминали през противошоковите зали. „45 пациенти са били приети в токсикологията – от тях 5 деца между 13 и 16 години са били с алкохолна интоксикация. Имаше 20 случаи с тежки алергични реакции, свързани с храна. 119 са спасените животи в рамките на празничните дни“, заяви той.

Увеличава се броят на здравно неосигурените пациенти – през 2018 г. са били с 3200 души повече спрямо миналата година, обясни още Балтов.

„Миналата година през най-посещаваните кабинети в лечебното заведение са преминали 2140, а тази - 2578 пациенти. Наблюдава се тенденция на увеличаване на потока на пациенти. Това е свързано с факта, че болниците, които имат Спешно отделение на такова ниво, са само още две освен „Пирогов“. Повечето частни болници в тези дни обикновено не работят или работят съвсем минимално и пациентите се пренасочват към големите спешни звена“, добави той.

Той посочи, че тенденцията е да се увеличава броят на здравно неосигурените пациенти – 3200 души повече спрямо миналата година. „Мисля, че това е сериозен ръст. И това се случва, защото в „Пирогов“ не връщаме никого. Много е на загуба болницата от това нещо, но „Пирогов“ е болницата, в която всеки, който има нужда, ще бъде обслужен и няма да бъде върнат“, обясни Балтов.

„Пирогов“ приключва годината без увеличение на задълженията и дори счетоводно е на малък плюс с около 400 хил. лв.", заяви проф. Балтов.

„Доходите на персонала постепенно се увеличават, като в края на годината брутната заплата на един лекар е около 2500 лв., а специалисти по здравни грижи - около 1600 лв., и на санитари – около 800 лв. Не можем да кажем, че това е много, но е много по-добре от онова, което беше преди“, заяви Балтов и посочи, че заплатите на лекарите са се увеличили средно с по 500 лв. от 2017 г.

„Пирогов“ си остава една от най-търсените болници за спешна помощ. През 2018 г. са преминали 260 хиляди пациенти, като през 2017 г. бяха 240 хил. От тях за лечение са останали 48 хиляди, което е с 4 хиляди повече спрямо миналата година. Завършваме годината с 7,5 млн. лв. повече оборот от НЗОК спрямо 2017 г., което е с 15% увеличение. И мисля, че затова се усилва и работата на „Пирогов“ – ставаме все по-търсени от пациентите“, обясни Балтов.

Той посочи, че около 12 200 здравно неосигурени пациенти са преминали през болницата за 2018 г. „Приетите деца за лечение са 8600 – с 600 повече спрямо 2017 г. Възрастните, които са приети, са 24 000 – с 2 000 повече от миналата година. А тези, които са над 65 години, са с 1100 повече“, заяви Балтов и посочи, че спешните случаи са били около 2600.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България