Пет дни фестивал "Велико Търново мези"

С богата музикална и спортна програма, обедни и вечерни концерти на български и балкански изпълнители, уроци по български народни танци, кулинарни атракции и много награди и изненади ще премине петото издание на фестивала „Велико Търново мези”. Биреният фест ще е цели 5 дни по случай 5-годишнината от създаването на пиповарна "Бритос". Така от 24 до 28 май болярският град ще се превърне в бирената столица на България, която домакинства изключително пъстрата програма, подготвена от фондация „Румънеца и Енчев”, пивоварна „Бритос” и Община Велико Търново.

Стартът на „Велико Търново мези” ще е на 24 май, а официалното откриване на фестивала е от 20 часа. Звездата на първата вечер ще бъде певецът Веселин Маринов.

"Всяка една от петте вечери е тематична, за да се понрави на всеки вкус", съобщи Габриела Попова, собственик и управител на пивоварната, организатор на фестивала.

Първият ден на мащабната проява ще е посветен на българските традиции, а програмата започва още от 14 часа с уличен урок по български фолклор.

„С това протягаме ръка към младите хора – да се докоснат до българските традиции”, заяви Георги Енчев от фондация „Румънеца и Енчев”.

Танцовите уъркшопи, посветени на българските народни песни и танци, ще бъдат всеки ден от 14 часа.

На модули е разделена богатата програма на фестивала на балканската скара. Предвидени са музикалните и танцови игри, а на сцената всеки ден ще се изявяват талантливите деца на Велико Търново. Всеки ден ще се разиграват томболи.По два вечерни концерта и в петте фестивални дни подготвят организаторите. DJane Monique и Веселин Маринов ще се качат на сцената на 24 май. Виво Монтана от „България търси талант” и легендата на сръбската музика Весна Змянац ще се изявят в посветения на Сърбия втори фестивален ден.

Балканският ден, 26 май, ще зарадва почитателите на Пиротските трубачии и талисмана на „Велико Търново мези” Борис Солтарийски.

В събота пък е Гръцкият ден. От 13 часа обаче публиката ще подгрее Славка Калчева. Младите суперзвезди от южната ни съседка Ная и Йорданис Агапитос пристигат във Велико Търново за вечерните концерти.

На рока е посветен 28 май. Дичо и група "Сигнал" са изпълнителите, които ще се изявят от 20 часа в неделния ден.

В детска спортно-музикална академия всеки ден от 12 до 18 часа са предвидени различни атракции за най-малките. Двама аниматори ще ги забавляват, а на всеки половин час ще има различни занимания за малчуганите. Ще има още бъбъл-футбол, гимнастика, арт ателия, музикални игри, пиратски игри.

Игри са подбрали и за родителите организаторите на феста. Турнир по белот, бирпонг, надяждане с люти чушки и кебапчета. Във Велико Търново ще се търсят смелчаци, които да подобрят хасковския рекорд от 48 изядени люти чушки за една минута и русенския – за 13 погънати кебапчета за минута и 40 секунди.

Шест кулинарни щанда, шест вида чевермета, огромно 13-метрово барбекю, 13-метров щанд за бонбони ще има на разположение на посетителите на фестивала.Ще се продават тениски с фолклорни мотиви, а средствата, постъпили от тях, ще бъдат вложени в благотворителна кауза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България