Пет неща за Давос

Бял бадж, туберкулоза и хавайски празник

Открива се на 21 януари

Защо се нарича Давоски форум? Освен че това е името на елитния зимен курорт в кантона Гризон, Давос е станал най-разпространеният синоним на Световния икономически форум, чието първо издание е през 1971 година и се организира от германския икономист Клаус Шваб. Първоначално това е среща само между европейски и американски предприемачи.

От края на 70-те години на миналия век към бизнесмените се присъединяват и високопоставени политици и Давос започва да се организира всяка година през януари. Давос се превръща и в символ на разточителството на капитализма, критикувано остро от противниците на глобализацията и защитниците на околната среда.

Бялото е официалният цвят в Давос и то не само заради искрящата снежна покривка на планините. Белите баджове са за високопоставени служители, бизнесмени и някои журналисти. С тях те получават достъп до дебатите и вечерите в тесен кръг, където участниците във форума отиват, облечени официално. Давос се слави и като увеселително място, нещо, което не се набива на очи, когато човек гледа дефилето от сиви костюми на дебатите за паричната политика и трансхуманизма. На хавайските празненства на Salesforce, водеща калифорнийска фирма в сектора на технологиите, редовно присъстват известни поп или рок групи.

Давос се прочува през втората половина на XIX век, благодарение на германец бежанец, който заживява в града и работи като местен лекар, след като е избягал от репресиите, последвали революцията от 1848 година. Този мъж, който се казва Александер Шпенглер, забелязва, че селяните се изкачват по стръмните хълмове без да се задъхват. Именно той ще превърне Давос в предпочитана дестинация за светското европейско общество от Бел епок, което изпълва градчето или в търсене на уединение, или за лечение на туберкулоза в добре уредени санаториуми. Сред тези болни е Катя Ман. Съпругата на Томас Ман, автора на „Смърт във Венеция”. Катя се лекува месеци наред в Давос. Големият германски писател се вдъхновява от Давос, за да напише „Вълшебната планина”.

БТА, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения