Пет рекорда бяха подобрени на канала в Пловдив на европейското по кану-каяк

Станилия Стаменова и Кристиан Душев финишираха осми в неделните финали на 200 метра

Гребният канал в Пловдив затвърди славата си на един от най-бързите на планетата, след като по време на европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени бяха подобрени върховите постижения в пет от дисциплините от програмата през уикенда.

Проливният дъжд в неделя попречи да бъдат подобрени рекордите  за най-бързи гонки в историята на кану-каяка в още няколко дисциплини, в които победителите останаха на хилядни от регистрираните до момента върхови постижения. Началото на рекордната серия постави още в събота във финала на 500 метра шампионската четворка каяк на Унгария, която финишира за 1:18,556 минута и прати в историята рекорда на тази дистанция от 1:19,650 минута, поставен от Словакия още през 2002 г. Отпреди 15 години бе и рекордът на Максим Опалев (Русия) от 1:45,614 минута на 500 метра едноместно кану, който бе подобрен от чеха Мартин Фукса в неделя в Пловдив, където спря хронометрите на 1:44,884 минута.

Още в следващия финал – на 500 метра в едноместния каяк, досегашното най-добро постижение за всички времена от 1:35,630 минута, поставено от канадеца Адам ван Коерверден през 2008 г., бе подобрено от цели петима състезатели. Титлата с 1:35,156 минута грабна чехът Якуб Заврел, следван от Микита Борикау (Беларус) – 1:35,252 мин., и Балинт Копаш (Унгария) и Рене Поулсен (Дания), които си поделиха третото място и бронза с абсолютно равен резултат от 1:35,432 мин., и Роман Анюшкин (Русия) – 1:35,476 мин.

Нови рекорди на планетата бяха поставени и в двата неделни финала на 200 метра с българско участие, в които Кристиан Душев (едноместен каяк) и Станилия Стаменова (едноместно кану) останаха осми, като елитната ни състезателка остана за първи път от 2011 г. бе медал от световно или европейско първенство. Олимпийският шампион от Рио Лиъм Хийт (Великобритания) финишира на 200 м К-1 за 33,380 секунди и подобри досегашното върхово постижение на руснака Олег Гусев от 33,788 секунди от 2016 г. Рускинята Олеся Ромасенко пък финишира първа за 45,804 секунди и прати в историята рекорда на канадката Кати Винсънт от 46,205 секунди.

В сутрешната сесия в неделя сребърните медалисти от европейското първенство за юноши, девойки и младежи до 23 години през 2016 г. Велиян Бъчваров и Христо Реков завършиха на четвърто място във финал Б и 13-и в крайното класиране. Така най-доброто класиране на домакините бе четвъртото място на Даниела Недева и Анастасия Лавренова от събота на двойка каяк на 1000 метра от общо 5 лодки в тази дисциплина на „Евро 2017”. „Получи се много силно първенство с изключително добри резултати. Всички състезатели показаха, че са отлично подготвени. От нашия отбор Кристиян Душев успя да реализира потенциала, с който разполага. Станилия Стаменова имаше здравословни проблеми, от които не успя да се възстанови, и за съжаление не успя покаже пълните си възможности. Останалите ни състезатели са все още много млади и бъдещето е пред тях. Наясно сме, че ни чака страшно много работа”, заяви старши-треньорът на националния ни отбор по кану-каяк Милко Казанов.  Сега за избраниците му предстои лагер на Белмекен, с който стартира подготовката за световното първенство в Рачице (Чехия) в края на август.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони