Пием по 74 литра бира на година

Средно по 74 литра бира изпива всеки пълнолетен българин за година. По този показател страната ни се нарежда на челните места в Европа. През 2017 г. пазарът на бира е нараснал с 2% по отношение на обема и почти е достигнал тавана си.

Затова, за да се развиват успешно компаниите в сектора ще заложат на по-голямо разнообразие, предлагане на специални бири за ценители и развитие на световната тенденция пивото да се предлага като придружител на вкусни ястия, чиито вкус подсилва. Това стана ясно от думите на маркетинг директора на „Карлсберг България“ Бранимир Братанов. Сред другите тенденции на пазара, е увеличението на продажбите на бира в кенове. Към момента 16 на сто от предлаганите бири в България се продават именно в тази опаковка, докато преди 5-6 години процентът е бил два пъти по-малък.

Значителен ръст бележи и продажбата на специални стилове бири, които се търсят повече от ценители.

За да образоват служители и партньорите си, от компанията са създали „Бирена академия“, в която хората могат да се учат как да съчетават подходящо различните видове бира с ястия. Основно правило е леките храни да се комбинират с по-леко пиво, а тежките с по-тежки. Вкусът на десертите пък отлично отварят тъмните бири с карамелен аромат и вкус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес