Пийте вино, уиски и бира за здраве

Редовната консумация на опияняващи напитки намалява стреса и риска от сърдечно-съдови заболявания

Повишава IQ-то с напредване на възрастта

Редица специалисти твърдят, че едно от най-вредните неща за здравето ни е алкохолът, и се надпреварват да изтъкват неблагоприятното му въздействие върху човешкото тяло. Оказва се обаче, че редовното приемане на алкохол в умерени количества не е толкова пагубно за организма ни, колкото изглежда. Точно обратното - опияняващите напитки помагат за по-доброто му функциониране. От Института по дълголетие в Япония са категорични, че съществуват няколко вида алкохол, които въздействат изключително благоприятно както на здравето, така и на настроението ни.

Едно от най-изненадващите нови проучвания доказва, че уискито влияе благоприятно на организма. Данните сочат, че с приемането на един шот дневно получаваме същото количество антиоксиданти, което се съдържа и в препоръчителната дневна доза витамин С. Освен това, докато отлежава в дъбови бъчви, твърдият алкохол абсорбира вещества от дървото, които помагат на човешкия организъм да предпазва здравите клетки в тялото.

Виното също се дава за пример, когато става дума за полезна и приятна за консумиране напитка. Гроздовата течност съдържа полифеноли, които са важни антиоксиданти. Именно те правят това питие толкова полезно, защото предпазват стените на артериите. Червеното вино пък съдържа още една благоприятна за организма съставка. Тя се нарича ресвератрол, има антимикробно действие и предпазва кръвоносните съдове от увреждания и натрупване на лош холестерол.

Бирата също се нарежда сред най-полезните алкохолни питиета. В нея се съдържат множество важни вещества като магнезий, калий, фосфор, желязо, витамин B и H, аминокиселини и други. Благодарение на тях бирата е подходяща за анемични и възстановяващи се след боледуване хора. Установено е, че заради съдържанието на калций и на магнезий пивото предпазва и от проблеми с жлъчката и образуване на камъни в бъбреците. Според мнозина експерти бирата помага и срещу остеопороза и паркинсон, макар и все още да не е доказано научно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл