Пилио - рай за любители на приключенията и влюбени

Ако искате да целувате любимата си в градина със стотици цъфнали ябълки, да й предложите сладко от рози и да спите в каменна къща от началото на XIX в., която гледа едновременно към тюркоазените води на морето и към все още заснежените писти на връх Агриолефкес (висок 1471 м), вашето място е гръцката планина Пилио в областта Магнисия. През последните години българите окупираха плажовете на южната ни съседка и почти изцяло изместиха морските си почивки към най-близките курорти на Егейско море. Малко по-далече, на около 520 км от София (път само по магистрала), се намира една по-непозната Гърция, която предлага зимен, летен и особено красив пролетен отдих с алтернативен туризъм. Мястото съчетава истории от времето на Адам и Ева, митове за кентаври, легенди за древногръцки богове и “факти” от живота на Орфей, Язон, Тезей и други гръцки герои.

Съчетанието на море с планина може да се преживее само в Пилио, казва Георгиос Зафирис, председател на Асоциацията на хотелиерите в областта Магнисия. Неслучайно планината е смятана за лятна резиденция на гръцките богове, допълва той. Тя е уникална със своята гъста растителност, която обхваща всичките й склонове, спускащи се почти отвесно до водите на Егейско море. Източният е залесен с ябълкови дръвчета. През пролетта, когато всичко цъфти, погледът не може да обхване стотиците декари цъфнали ябълки, които хвърлят спасителна сянка за туристите. Местните жители на с. Загора (3000 души) се хвалят, че годишно насажденията им дават 15 000 тона плод - вкусна червена ябълка, която изнасят по целия свят. Западният склон пък е засаден с маслини. Казват, че по гръцките земи виреят 52 вида маслини.

Тръгвайки към полуостров Пелион, първо попадате в град Волос, с третото по големина пристанище на Гърция.

Талисманът на града - корабът “Арго”, ни връща далече в историята, когато Язон събира 50 гръцки герои, сред които Херакъл, Тезей, Орфей, и тръгва на поход за Златното руно. Крайната цел е била антична Колхида, днешна Грузия, обяснява председателят на дружеството на аргонавтите във Волос Николаос Докос. В началото на нашия век (2004 г.) управата на града решава да направи възстановка на легендарния кораб и да повтори подвига му, за да докаже че пътуването на Язон не е мит, а действително случила се търговска мисия. Събират информация по намерени рисунки и разкази на Орфей, записани от Аполоний Родоски. Построяват кораб, пълно копие на “Арго”. Доброволците гребци на възраст от 19 до 75 години, сред които и три жени, тръгват на далечното плаване. Корабът преодолява вълнение от осма степен, минава през 28 пристанища и доказва, че може да устои на атмосферните условия и на дългото пътуване, обяснява гордо Докос. Понякога гребат по 16 часа и минават средно по 40 мили на ден. Историята приключва успешно през 2009 година.

Романтиката и приключенията за туристите обаче са в планината и в нейните живописни 24 села, пръснати по склоновете й като малки бели точици. Пътищата на Пилио са асфалтирани и равни, но за сметка на това изключително тесни и криволичещи. Разстояние от 20 км понякога се взима за час и дори повече.

Пилио е защитена територия от 1950 година. По-късно тя става част и от “Натура 2000”, което я предпазва от презастрояване и обезлесяване. Цените на земята варират между 50 000 и 150 000 евро на декар, казва Зафирис, но не можеш да строиш хотел, ако нямаш поне четири декара. В Пилио има 360 хотела, повече от които малки, семейни до 15 стаи. Има и 5-звездни. Голям е интересът към запазване на автентичната архитектура и строителство на XIX век, което е комбинирано с всички съвременни удобства като камини, бани, сауни, СПА и т.н. Цените за двойна стая варират между 40 и 140 евро за нощ. Не се учудвайте, ако попаднете в студио с камина и прозорец, гледащ към върха на планината, и едновременно с това имате огромна тераса с шезлонги и поглед към морето. Пилио е привлекателна дестинация целогодишно. Зиме пада до 50 см сняг и седемте писти с обща дължина 12 км привличат любители на зимните спортове. От бреговете на Южен Пелион, край селцата Хорто и Милина се вижда островът, на който мечтите се сбъдват - Скиатос. Това е мястото, където е сниман легендарният филм с Мерил Стрийп и Пиърс Броснан “Мама миа”, до който се стига с ферибот за около час.

Селцата на Пилио възникват около XV в. покрай манастирите. Днес много от къщите са запазили автентичната си архитектура. Приличат на тези в Копривщица, Боженци, Ковачевица. В някои от тях (с. Визица) женски кооперации правят най-вкусните сладка на Балканите, използвайки всякакви плодове - ябълки, смокини, диня, тиква, кестени, мандарини, маслини.

Вечерните часове в Пилио ви гарантират романтично спокойствие и наслада с разнообразна местна кухня и огромни количества ципуро (ракия) с анасон или без анасон. За местни специалитети се смятат хлябът със сирене (нашенски тутманик) и курабийки с куркума и канела. Задължително е да се пробват ястията с наденички, които се приготвят с месо от диви прасета, които обитават планината. Спецофаи е яхния от наденичка със сос от домати и чушки, което е леко пикантно, а фасулада е фасул с наденичка. Стифадо пък е специалитет от диво прасе, малки лукчета и розмарин. Както навсякъде в Гърция, и тук изобилстват платата от всякаква риба и морски деликатеси, които винаги са пресни.

Пилио е известна и с многото билки, събирани там. От тях се приготвят чайове и отвари, които релаксират и облекчават различни болежки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм