Пилотите от падналия хеликоптер "Пантер" готови да се върнат в строя

Каракачанов призна, че се срамува от ниските заплати в армията

Двамата военни пилоти, които пострадаха при падането на вертолета "Пантер" в Черно море на 9 юни, ще бъдат изписани до дни и искат веднага да се върнат в строя. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като посети в болницата кап. Павел Симеонов и кап. Анатолий Апостолов.

unnamed

Двамата оцеляха благодарение на светкавичната спасителна операция, осъществена от колегите им, участници в учението "Черно море 2017". Отличилите се 14 офицери и матроси от ВМС получиха награди от министър Каракачанов и от началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Сред тях бяха командващият учението и спасителната акция флотилен адмирал Мален Чубенков и ст. лейтенант Димитър Бахчеванов, който с риск за живота си извади от потъналия вертолет загиналия командир на вертолета майор Георги Анастасов.

Смелият водолаз отказа да говори пред медиите. "Той все още не може да се отърси от мисълта, че не успяхме да спасим целия екипаж. Направихме всичко по силите си, надявам се, че времето лекува", коментира Чубенков.

"В трудните времена на недоимък, в които живеем, да служиш във въоръжените сили на България е героизъм. Срам ме е да кажа колко е заплатата на един военнослужещ. Знам обаче, че вие не сте тук за възнаграждението и за привилегии, а да служите с чувство на отговорност към родината", обърна се към военните моряци министър Каракачанов. Той подчерта, че много често при инциденти вината се хвърля върху военните, но докато е на този пост, ще направи всичко възможно никой да не си позволява да използва армията като дъвка. "На всеки един български военен обществото дължи благодарност и уважение", категоричен бе Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България