Пионерът на женската свирка

Нейното име е Бибиана Щайнхауз. Тя е първата жена, ръководила мач от Бундеслигата в Германия. 38-годишната блондинка се изправи срещу сексизма в най-великата игра, както и срещу общоприетите порядки. Тя не само доказа, че жените имат място във футбола, но и стана най-добрата футболна реферка в света.

Годината е 1995-а. Тогава Бибиана за първи път се облича в черно, за да ръководи футболен мач. Прави го в женската Бундеслига на Германия. В първите 4 години от кариерата си тя свири именно срещи между отбори от нежния пол, а в мъжкия футбол дебютира през 2001-а. От 2005 година Щайнхауз е съдия на ФИФА. Само 24 месеца по-късно става първата жена, която ръководи среща от Втора Бундеслига. През 2012-а германката свири финала между Япония и САЩ в женския олимпийски турнир. А през този септември стигна до ново историческо постижение - първата съдийка на мач в мъжката Бундеслига.

Не всичко обаче е цветя и рози за фрау Щайнхауз, тъй като Германия е известна и като страната, забранила на жените да ритат топка още през 50-те години. Шефът на съдийската комисия към местната федерация Херберт Фандел и членовете й многократно режат Бибиана като не я допускат до най-високото футболно ниво в страната. Нещо, което и до ден днешен бива отричано.

„Бибиана се разви страхотно през последните години - каза Фандел по повод назначението и за рефер на мачовете в Бундеслигата. - Всичко това е резултат от работата, която свърши в течение на няколко сезона.“

През 2012-а шефът на съдиите каза същото, но с други думи.

„Щайнхауз е най-добрият рефер в света и го казвам навсякъде, защото всеки трябва да го знае“, сподели тогава той.

Въпреки това излиза, че не е достатъчно просто да си най-добрия за да получиш наряд за Бундеслигата и на Бибиана е отказвано повишение в продължение на 5 години.

„Съдиите се оценяват от наблюдатели на федерацията и техните доклади решават кой да свири в горна или в долна дивизия - написа немският вестник „Кикер“. - Всичко това е нормално, само не и липсата на прозрачност, защото крайното решение се взима от съдийската комисия, но без да се съобщават подробности.“

Въпреки дългото чакане, Бибиана получи своя първи наряд в едно от най-силните първенства в света. Тя дебютира като главен рефер на мача между „Херта“ и „Вердер“, игран пред 50 000 зрители на Олимпийския стадион в Берлин.

„И сега ме побиват тръпки - споделя блондинката, три месеца след мача в Берлин. - Това е резултат от много, много работа. Прекрасен момент. Световното медийно внимание предизвика голямо напрежение, но смятам, че се справих.“

Реферката си спечели уважението на феновете с перфектното ръководене на двубоя. След мача дори благодари на двата отбора за спортсменската игра. Нещо, което едва ли е правил неин колега сред мъжете.

„Накарахте мен и цялата съдийска бригада да се наслаждаваме на срещата!“, каза германкатата на играчите на „Херта“ и „Вердер“.

Направи го и защото явно е наясно - трудните моменти никога няма да свършат. И сега, след петте години чакане за повишение, Бабиана продължава да е на мнение, че в любимата й игра има сексизъм. Тъжно е да го признае, въпреки че женският футбол на клубно ниво в нейната страна е на топ ниво. Отбори от Германия са печелили женската Шампионска лига общо 9 пъти, което е рекорд в турнира. Едва с четири трофея от надпреварата могат да се похвали Франция.

Повишението й в Бундеслигата е доказателство, че Германия прави стъпки напред в развитието на женския футбол, но това не означава, че няма сексизъм. Самата Щайнхауз е била подложена на такъв.

Случката е от 2015 г. по време на мач от Втора Бундеслига. Тя показа червен картон на Керем Демирбах от „Фортуна“ (Дюселдорф) за безразсъдни влизания. Играчът я напада с думите: „Ти и жените нямате място в мъжкия футбол!“

Неговият клуб застана на страната на съдийката, като наложи дисциплинарно наказания на своя състезател. Демирбах бе отстранен за месец от първия състав и пратен да ръководи демонстративен мач между девойки.

В приятелски мач Франк Рибери от „Байерн“ (Мюнхен) пък си позволи да й развърже обувката, докато залага топката на земята за изпълнение на фаул. Съдийката прие случката за шега, но въпреки това удари халфа по гърба два пъти.

„Това беше незначителен флирт в духа на приятелската среща“, каза реферката.

През 2014-а в мач тя е четвърти съдия на мач между „Борусия“ (Мьонхенбладбах) и „Байерн“ (Мюнхен). Пеп Гуардиола, тогавашният мениджър на „баварците“, се затича към нея на два пъти да си проси по-голямо добавено време. Германката му каза просто да се разкара.

А Бибиана е човек, който знае как да се защитава. 38-годишната германка по професия е полицай.

„Има общо с футбола, защото и на двете места трябва да владееш положението - каза блондинката. - Заради медийния шум ми спряха патрулите. Хората ме разпознават и ме спират да си поговорим за футбол. Сега като съм на работа, стоя в офиса.“

И докато повечето хора си мислят, че да си футболен рефер е равно на мазохизъм, Бибиана е на друго мнение.

„Това е най-доброто занимание в света - каза тя. - Има своята страст и отрицателни черти, но обичам тази игра повече от всичко. Преди играех футбол, но реших да сменя професията, но не и обстановката. Това, че станах съдия е най-правилното решение в живота ми. Голямо предизвикателство, с което може да се справи дори и... жена.“

Хауърд Уеб е човекът до германката

Бившият английски рефер Хауърд Уеб е човекът до Бибиана Щайнхауз. 46-годишният британец е един от най-успешните футболни рефери в историята. През 2010 г. става първият в своята професия, който ръководи в една година финали от Шампионската лига и световно първенство.  По професия също е полицай. Преди година напусна съпругата си, с която има 3 деца, за да се събере с Бибианаа Щайнхауз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят