Писатели и влогъри щурмуват училищата край морето

Варна е новият литературен пристан на България

Варна посреща с уникални литературни празници Международния ден на детето. Този път писатели и влогъри с книги и идеи ще щурмуват училищата край морето.

В клас ще влязат и автори на илюстрации, графити-артисти, както и анимационни, и приказни герои. Варна не е културна периферия, ще стане новият литературен пристан на България, обяви известният белетрист и драматург Захари Карабашлиев, инициатор на "Варна Лит 2017".

Идеята се осъществява от община Варна и се вписва в събитията на Европейска младежка столица. В литературния десант от 31 май до 3 юни ще се включат над 25 от най-добрите наши и чужди съвременни автори. Сред тях са Георги Господинов, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов и Ал Торо, Димитър Петров-създателят на проект "Златната ябълка", влогърите Емил Конрад, Стан, варненските творци Елена Владова и Нуша Роянова и др.Световноизвестните писатели Сали Грийн, автор на поредицата „Полулош” (Великобритания) и Стефан Пастис, автор на хитовата поредица за деца „Тими Провала” (САЩ) са специални гости на Варна Лит 2017.

Освен четене и дискусия в клас с живите автори на любими книги, учениците ще излязат от школата и от Фейсбук, за да участват в ателиетата на Регионална библиотека "Пенчо Славейков", партньор в проекта. Думите свързват всички изкуства и за това ще има танци, хорови изпълнения, дори съвместни участия на герои от приказките заедно с рок музиканти, каза още Захари Карабашлиев.Идеята е началото с празниците, посветени на четенето, да се превърнат в ежегоден литературен фестивал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура