Писателят – „босоног през стърнищата”

„Босоног по стърнището на белия лист” – така е озаглавил своята четиринадесета книга Юлий Йорданов – журналист, публицист, етнограф, литературовед. Премиерата на обемния том се състоя на 11 октомври в галерия-книжарница „София-прес” и събра десетки колеги, читатели и съграждани на писателя от Лом, Враца, Чипровци, Монтана – все знакови топоси за неговия творчески и житейски път.

Събитието се водеше от Виолета Станиславова, а за книгата говориха писателите Павлина Павлова, Валентина Михайлова, проф. д-р Красимира Табакова и PR-експертът Красимира Русинова-Илиева.

Проф. д-р Табакова отбеляза, че „Босоног по стърнището на белия лист” представлява барометър на обществения живот в Северозападна България: „Прави чест на автора, че с написаното той ни разкрива панорамата на един район, превърнал се в нарицателно за условията, през които преминава България и българите – икономическа нестабилност, липса на възможности за нормално развитие. И въпреки това – с искрена любов, той ни показва постиженията както на миналото, така и огромните усилия, които местните хора полагат, за да съхранят българското, да продължат традициите, да надграждат наследеното”.

В този публицистичен том Юлий Йорданов е събрал 144 статии и интервюта. Книгата съдържа пет раздела: в първия ще прочетем публицистични статии, засягащи важни социални и политически проблеми – времевият диапазон е голям: от 1989 г. до днес. Вторият раздел разглежда духовността като жизнен капитал, като културно наследство – тук любима тема за автора са читалищата в Лом, Монтана, Чипровци. Следва една глава с репортажи из културния живот на Северозапада: изложби, концертни прояви, рецитали, премиери на книги. Четвъртата глава е фокусирана върху достойни фигури, родени в региона: историка Петър Богдан, архитекта Атанас Тасев, проф. д-р Боян Ничев, проф. д-р Александър Чирков и др.

Последният раздел е събрал 37 интервюта: научаваме интересни факти за личности с международна известност: акад. Илчо Димитров, проф. д-р Георги Петков, доц. д-р Марко Тодоров, херцога на Бавария Франц фон Байерн, краеведа Йордан Георгиев, руския космонавт Георгий Гречко.

Красимира Русинова-Илиева разказа за дългогодишното си приятелство с Юлий Йорданов, чиято възпитаничка е тя. Няколко поколения ученици в Лом дължат любовта си към литературата и културата на апостолската мисия за просвещение и духовен възход на краеведа и литературен изследовател Юлий Йорданов. Сред най-известните му книги е изследването за живота на Яна Язова „Съдба, прободена от перото”, която вече е библиографска рядкост. Изследователят подготвя второ допълнено издание, в което ще бъдат включени новооткрити свидетелства за живота и творчество на трагично и ненавременно отишлата си от този свят поетеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура