Писмо в бутилка от 1975 г. отвориха в Разград

„В деня, в който ще попадне този завет в ръцете ти, ти си спомни за нас и нашите бащи и майки! Ние искаме да знаеш, че за твоя живот трябва да бъдеш признателен на тези мечтатели, които живяха, бориха се и умираха в името на живота, в името на комунизма. По този път тръгнаха безсмъртните септемврийци от 1923 г., комунистите и ремсистите, героите – антифашисти. Те вярваха в комунизма, умираха за неговото тържество и победиха”.

Това е част от посланието, оставено като „Завет към бъдещото поколение” в бутилка, зазидана в стената в бившата шивашка фабрика „Хърсате“ някога “Васил Коларов“ в Разград. Работещите в завода сложили своето писмо в бутилка в стената през 1975 г. по повод 25 години от създаването на предприятието си. На плочата на стената записали тя да се отвори в навечерието на новото хилядолетие.

Нямало е как да предположат, че ще дойде ново политическо време, фабриката им ще минава от ръце в ръце и посланието им ще остане зад плочата в стената. Така докато предприемачът Бойко Обретенов не се заел да преустрои старата сграда в центъра на Разград в жилищен блок.  Той пък решил, че трябва да се разпечата публично плочата, на която пише:”Завет да се отвори през 2000 година”. Поканил областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и  75-годишния днес Иван Тодоров, който през 1975 г. бил началник производство и председател на профсъюзната организация във фабриката. Той бил и човекът, поставил посланието някога в бутилката, съобщиха от областната управа. Отворили плочата церемониално с чук и длето. Наложило се, обаче, да счупят стъклото, в което, като в капсула на времето, били събрани вълненията, мислите и надеждите на един друг свят. Така извадили свитъка, запечатал всичко това преди близо 43 години.

„Завет към бъдещето поколение

Здравей, бъдещо поколение

Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век. Пише ти 480-ния колектив при ДПП ”В. Коларов”-Разград. Днес ние сме щастливи с четвъртвековния юбилей и от постигнатото изпълнение на плана за VІ-та петилетка – 15,112 х. лв. До края на 1975 г. колективът ни ще даде надпланова продукция за 1,200 х. лв., с което достойно ще посрещне ХІ партиен конгрес.....”, пише в посланието.

Пояснява се още, че то е от 1 август 1975 г., когато предприятието отбелязва 25-годишен юбилей.

„В името на тази радост, ние се обръщаме към теб, бъдещо поколение. Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост! Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил, в името на тази партията, която те е повела напред и ти е посочила пътя към слънцето, към безоблачното небе, пътя към мира и свободата, пътя към прогреса! Сега е твоят ред! Бъди щастливо поколение и на добър час!”

Областният управител Хюсмен благодари на предприемача Обретенов, че не е подминал посланието и е изпълнил волята на хората от онова време то да бъде отворено за бъдните поколения, защото това е „живота история”.

Свитъкът ще бъде предаден в музея в Разград, уточниха от областната управа, която стана посредник новината да стигне до гражданите.

Неизползваемата и пустееща от години сграда на фабриката пък, която е пазила този завет,  предстои да бъде възродена за нов живот. Тя се реконструира и ще има 18 апартамента, в които днешният живот ще пише своите си послания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България