Писмо с куршуми за гръцкия външен министър

Никос Кодзиас

Предполага се, че заканите са заради работата му по спора за името на Македония

Гърция разследва заплахи, отправени към външния министър на страната Никос Кодзиас, за които се предполага, че са свързани с работата му по решаването на спора за името на Македония, предаде Ройтерс.

Заканите се съдържали в писмо, изпратено до дипломат №1 на Атина, в което имало и три куршума.

“Заплашват него (Кодзиас) и семейството му”, уточни гръцкият министър на обществения ред Никос Тоскас, но не даде други подробности за съдържанието на писмото, получено в МВнР в четвъртък.

Тоскас обаче подчерта, че отправянето на заплахи към хора, които се опитват да решат проблем по честен начин, е “опасно”.

Анонимен правителствен служител пък сподели пред Ройтерс, че през последните няколко седмици Кодзиас е получил и други заплашителни писма, както и обаждания.

Кодзиас води преговорите за решаване на дългогодишния спор за името на Македония, който спира нейното членство в НАТО и ЕС. В четвъртък той обяви, че съвсем скоро ще представи предложенията си за бъдещото наименование на съседната държава. Гърция, която има област, наречена Македония, се противопоставя на името на бившата югославска република още от нейното отделяне от СФРЮ през 1991 г. с мотива, че използването на същото име навежда на мисълта за териториални претенции към гръцки земи.

Мнозина гърци възприемат емоционално проблема и са категорично против името на съседната им държава да съдържа “Македония”, като на протест по въпроса на 21 януари в Солун - столица на гръцката област Македония, излязоха стотици хиляди. А за утре е свикан нов протест в Атина.

В коментар в туитър Кодзиас обвини свои дългогодишни противници, сред които посочи и медии, без обаче да ги назовава, че са “морални подстрекатели на заплахите срещу живота ми”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа