Пистолерос* за мир

Negotiators, from left, chief of the western bloc of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) Pablo Catatumbo, FARC chief negotiator Ivan Marquez, Norwegian guarantor Dag Nylander, Cuban guarantor Rodolfo Benitez Verson, head of Colombia's government team Humberto de la Calle, government negotiator Sergio Jaramillo, and government negotiator Gen. Jorge Mora give a press conference as part of peace talks in Havana, Cuba, Friday, May 16, 2014. Colombia's government and main rebel group on Friday announced an agreement to jointly combat illicit drugs in the South American country, which was long the world's leading cocaine producer. The sign reads in Spanish "Peace Dialogues." (AP Photo/Ramon Espinosa)

Екипът, който сложи край на половин век гражданска война в Колумбия

На церемония в неделя, проведена извън вниманието на журналистите, Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия, награди четирима мъже с най-високия орден на страната за граждански принос. Един от тях е от Великобритания, друг - от Салвадор, третият - от САЩ и последният - от Израел. Събитието се проведе в официалната резиденция на колумбийския президент в Картахена де Индиас, където четиримата мъже, масово непознати в Колумбия, бяха на гости заедно с държавни глави и водещи международни личности. Присъстващите бяха дошли в карибския курорт, за да присъстват на подписването на споразумение, което може да сложи край на продължаващата половин век гражданска война в южноамериканската държава.

Джонатън Пауъл, Хоакин Вилалобос, Бил Юри и Шломо Бен Ами изиграха дискретна, но решаваща роля като съветници на президента Сантос и неговия екип преговарящи по време на разговорите в кубинската столица Хавана с представителите на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Всеки един от четиримата мъже има дългогодишен опит в мирните процеси по света и се среща със Сантос и неговата делегация над 30 пъти по време продължилите четири години мирни преговори.

Международните съветници не бяха платени за усилията им - канадското правителство единствено покриваше пътните и ежедневните им разходи.

Историята започна още през 2011 г., когато Сантос, Пауъл и Серхио Ярамийо, колумбийският върховен комисар по мирните въпроси, се срещнаха в лондонския хотел „Мейфеър“. На място те се споразумяха за нуждата от създаването на екип, в рамките на който да се споделя опитът от подобни мирни процеси - в Северна Ирландия, Салвадор, ЮАР. Със селекция, наподобяваща тази на „Великолепната седморка“, Пауъл и Ярамийо избраха Вилалобос, Юри и Бен Ами за своите „пистолерос“ за мир.

Четиримата се оказват идеалният комплект. Пауъл, най-влиятелният сред тях, е бивш съветник на Тони Блеър по време на десетгодишния му мандат като премиер на Великобритания. В това си качество той играе ключова роля в изготвянето на „Споразумението от Разпети петък“, което сложи край на насилието в Северна Ирландия. След като напуска държавната служба, Пауъл създава посредническата неправителствена организация „Интермедиейт, която се специализира в разрешаването на конфликти. Според колумбийски източници, близки до преговорния процес, приносът на Пауъл е неизмерим. Неуморим, винаги с ясен поглед върху събитията и с ум като бръснач, той успява да предвиди множество от бъдещите препятствия, намирайки практични решения за на пръв поглед неразрешими проблеми.

Вилалобос е бивш член на салвадорската паравоенна групировка Фронт за национално освобождение „Фарабундо Марти“ (ФМЛН) и играе решаваща роля в мирните преговори през 1992 г., които сложиха край на 12-годишната гражданска война в централноамериканската държава. През 2011 г. той се среща със Серхио Ярамийо в Париж, с когото обсъждат в продължение на 11 часа, обикаляйки улиците на френската столица, идеите, които биха били ползотворни по време на мирните преговори. Навремето Вилалобос е осигурявал тактическа и стратегическа подкрепа за колумбийските въоръжени сили в борбата им срещу ФАРК. С включването си в екипа на Пауъл той дава безценен вътрешен поглед върху мисловните процеси на партизаните, които стоят от другата страна на масата за преговори в Хавана.

Бил Юри е писател, преподавател в Харвард и експерт по преговори, който е съветвал Белия дом, бизнесмени и дори отделни фамилии при разрешаването на вътрешни конфликти. Негов принос е психологическият профил на лидерите на ФАРК. В допълнение - като експерт в циклите, които формират мирните процеси, той успява да предвиди на кои етапи разговорите ще вървят напред или ще блокират.

Шломо Бен Ами, бивш израелски външен министър, донесе на екипа корав прагматизъм, изграден върху непрекъснатите провали на страната му, за постигането на мир с палестинците в окупираните територии. Опитът като политик и министър му позволи да изгради специални отношения с президента Сантос.

Тайната церемония по награждаването в неделя беше важна за президента Сантос като негов начин да признае от името на народа си, че без техните усилия нямаше да е възможно завършването на най-подробното, комплексно, оригинално мирно споразумение, подписвано досега.

* От оригиналното заглавие на испански език; „пистолеро“ означава стрелец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи