Питейната вода в Хасково е безопасна за здравето

Снимка: Архив

Прокуратурата прекрати наказателното производство за укриване на информация за урана в нея

Районна прокуратура – Хасково прекрати наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода на гр. Хасково. Питейната вода в гр. Хасково е безопасна за здравето на човека, съобщават от държавното обвинение.

След самосезиране по публикация в медиите за наличието на уран в питейната вода в гр. Хасково, на 19.04.2017 г. Районна прокуратура – Хасково образува разследване, затова, че в периода от 28.10.2016 г. – 04.04.2017 г., в гр. Хасково, длъжностно лице, в кръга на служебните си задължения е укрило информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти, а именно за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“ и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве - престъпление по чл.353а от Наказателния кодекс.

В хода на досъдебното производство е изискана значителна по обем документация от Националния Геоложки фонд, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Национален център по радиобиология и радиационна защита, фирма „Екоинженеринг РМ“ ЕООД, „Водоканалпроект“ АД, Пловдив, „В и К“ Хасково, Минно-геоложки университет „Св.Иван Рилски“, НИМХ и др., разпитани са множество свидетели. На 09.05.2017 г. е извършен оглед на ПС „Хасково-1“ и на сондажните тръбни кладенци ТК1 до ТК9. На 05.07.2017г., в присъствието на експерти от БАН, са извършени огледи в „ПС – Хасково 1“ на сондажния кладенец и на машинното помещение и са иззети проби от питейната вода. Назначена и изготвена е комплексна експертиза по геология, хидрология и ядрени изследвания от експерти от Българска академия на науките (БАН). Изискани и анализирани са от вещите лица всички проби за уран през периода 1997 г. – 2017 г. от всички кладенци и събирателната шахта- общо 90 проби.

Разследването е доказало, че водата в гр.Хасково е безопасна за здравето на човека и не е налице неизпълнение на задължения и укриване на информация от конкретно длъжностно лице.

При проведеното досъдебно производство е установено, че като резултат от дългогодишната експлоатация на подземни води се наблюдава спадане на водното ниво на големи площи, осушаване на водоносния хоризонт, което води до засилване ролята на окислителните процеси и засилване на мобилността на урана в горните му части. Наред с това, важен фактор за ускоряване процесите на миграцията на урана е и увеличаване на скоростта на движение на подземните води в обсега на депресионната фуния, създадена от дългия период на черпене на вода от водовземните съоръжения. Установено е по категоричен начин, че повишените стойности на уран в питейната вода на гр.Хасково се дължат не на находище „Чешмата“, отстоящо на 6 км западно от кв. Болярово, в което се е извършвал геотехнологичен добив на уран, а е с източник скали, наситени с уран в района на самите кладенци.

Съгласно последната редакция и допълнение от 2014 г. на Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, съдържанието на естествен уран се възприема не като радиологичен показател, а като тежък метал със своите съответни негативни въздействия върху здравето на човека. Общата алфа-активност и общата бета-активност се приемат като контролни, а не като ограничителни показатели. При техни стойности над посочените в Наредбата се налага извършване на допълнителни анализи с определяне на индикативна доза, и само и ако тя е над определени стойности се счита, че водата е неподходяща за употреба. Ако индикативната доза е над 0,1 мСв(0,1 милисиверта за година) се счита, че водата не отговаря на изискванията за питейна вода.

Такава оценка е направена на основата на получените резултати от радиологичния анализ на взетите контролни водни проби на 05.07.2017г. при изготвяне на експертизата като получената индикативна доза е била по-ниска от допустимата.

Експертите от БАН, изготвили комплексната експертиза по делото са категорични, че изследваните води съответстват на изискванията, предвидени с Наредба № 9. Със стойности под 0,1 мСв са и повечето проби, взети и преди изготвената експертиза. При водата е важно количеството нуклиди, които попадат с нея в човека. Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на много месеци и даже години, оказвайки през цялото това време негативно влияние върху организма. За определяне на това въздействие е въведено понятието приравнена ефективна доза, с което оперира Световната Здравна Организация (СЗО).

Във всички свои разчети и препоръки Световната здравна организация широко използва стойността 0,1 мСв/година (0,1 милисиверта за година). Тоест, ако водата удовлетворява нормите за радиологична безопасност, то при нейното ежедневно потребление в количество 2 литра на ден, дозата на облъчване, която при това ще получи човек за една година, няма да превиши 0,1 мСв и тази ежегодна доза може да се счита за безопасна през цялата продължителност на живота на човека, както е установено и в хода на настоящото производство. От изисканата и получена в хода на разследването справка от Онкологичен диспансер - Хасково е установено, че ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен.

Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право